В Чорному Острові вшанували пам’ять байкаря Леоніда Глібова

20 Березня 2019 09:31

Викладав Глібов в Чорному Острові історію та географію у дворянському училищі. Фото: commons.wikimedia.org

У селищі Чорний Острів вкотре провели конкурс читців та театральних колективів імені Леоніда Глібова. У цьому селищі свого часу жив і працював славетний байкар. Відтак в селищі шанують українського поета здавна: одна із вулиць містечка носить його ім’я, вже понад 10 років тут діє літературно-краєзнавчий музей українського поета-байкаря, а поруч зі школою встановлено пам’ятник Леоніду Глібову.

«Проводять цей конкурс в Чорному Острові неспроста. Семе тут відомий байкар жив та вчителював тривалий час. В селищі були роки його плідної творчості – тут він написав 72 байки і 4 пісні. Викладав Глібов в Чорному Острові історію та географію у дворянському училищі. В архівах є згадки про той час. Зокрема в жовтні 1856 року смотритель Чорноострівського училища надсилав відомості про вчителя Глібова, де зазначав, що той має вік 30 років, платню 300 карбованців сріблом на рік, дружину Параску Федорівну та дочку Ліду. Є, звісно ж, і багато інших згадок…», – розповідає Анатолій Бєлєванцев, головний спеціаліст з відділу освіти, культури, молоді та спорту Чорноострівської селищної ради об’єднаної територіальної громади.

Зазначає, відомий вірш «Журба», який згодом завдяки композитору Миколі Лисенку, став піснею, поет теж написав під час перебування у нашому краї. І місцеву місцеву Вовчу Гору, яка стоїть недалеко від Чорного Острова, описує у вінші байкар.

«Цей конкурс досить давній, тож ми хочемо його перевести на всеукраїнський рівень, адже щороку приймаємо все більше учасників», – розповідає Анатолій Бєлєванцев.

Ірина ОЛІЙНИК

Джерело: ye.ua