Цей день в історії Хмельниччини: 21 березня

21 Березня 2019 09:05

21 березня 2014 року о 17:15 у Старокостянтинові впав бомбардувальник. Під час проведення планових польотів в Старокостянтинові розбився бомбардувальник Су-24М 7-ї бригади тактичної авіації Повітряних сил Збройних сил України. Літак впав при заходженні на посадку в районі аеродрому. Екіпаж у складі командира ескадрильї підполковника Дениса Кочана та штурмана лейтенанта Панаса Дудника катапультувався. Ніхто не постраждав.

21 березня 2002 року двадцять друга сесія обласної ради одностайно затвердила герб і прапор Хмельницької області. Переможцем конкурсу на створення ескізу герба і прапора Хмельницької області визнано Мастикаша Михайла Васильовича і вручено йому винагороди в сумі 4000 гривень. За таке рішення, того дня, проголосував 61 депутат обласної ради. Обласні газети “Подільські вісті”, “Поділля”, “Подільський кур’єр” та інші ще з 1997 року і до 21 березня 2002 року друкували дискусійні матеріали про майбутню символіку області.
Затверджена символіка народилась в результаті роботи автора, геральдичної комісії до складу якої увійшли відомі вчені, історики, краєзнавці, художники, архітектори. Підбивання підсумків конкурсу тривало понад 17 місяців.
Полотнище прапора області складається з двох рівних вертикальних смуг — сині у держака і червоної у вільній частині. У центрі — герб області, що складається з геральдичного щита, поле якого розділене на синю і червону половини; поверх лінії ділення розташовані золоте сонце і два хлібні колоски. Сонце виступає традиційним символом Поділля. Червоний колір узятий з герба Волині. Колоси символізують аграрну спрямованість області, а також зображають літеру «Х» — першу в назві області.

21 березня 1992 року у Хмельницькому народився 250-тисячний хмельничанин. Для загальної картини варто зазначити, що 200-тисячний мешканець народився напередодні Московських олімпійських ігор 1980 році. А от в новоріччя 1998 року лікарі прийняли пологи, де в сім’ї хмельничан новонароджена дівчинка стала 260-тисячною мешканкою обласного центру.

У 1984 році цього дня постановою Ради Міністрів УРСР відрізку каньйону річки Смотрич у межах Кам’янця-Подільського надано статус пам’ятки природи загальнодержавного значення.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua