Цей день в історії Хмельниччини: 15 квітня

15 Квітня 2019 10:07

Пивзавод Леона Кляве у Проскурові. Фото: khm.gov.ua

15 квітня 1899 року почалась історія хмельницького пивзаводу. Цього дня, сплативши в міську скарбницю 9000 рублів, Леон Кляве отримав право на користування п’ятьма десятинам землі в Проскурові на Новому плані, вздовж Летичівської дороги (нині вулиця Чорновола), навпроти вокзалу. На ділянці він одразу ж розпочав будівництво пивоварного заводу. Наприкінці 1901 року Проскурівський пивоварний завод випустив першу продукцію. Таке ставлення до роботи надало Леону Кляве величезного авторитету в Проскуровi. У 1907 році виробничі потужності заводу склали 148 тисяч літрів пива. На початку 1920-х років після приходу на Поділля радянської влади, броварню було націоналізовано. До речі, до наших днів збереглися майже всі споруди старого заводу що будував Леон Генрiхович Кляве.

15 квітня 1943 року загинув член підпільного комітету Петро Семенюк, який був вбитий німецьким патрулем при спробі покинути місто (підпільник направлявся до партизан). У квітні окупантам удалося заарештувати більшість членів підпільних груп. Після тортур вони розстріляли 35 підпільників, ще 7 стратили. Підпільник Петро Семенюк був похований на місці загибелі біля річки. Коли місто звільнили, був перепохований у Проскурові на старому міському цвинтарі. Посмертно він нагороджений орденом Червоного Прапора.

1993 році цього дня колегія при представникові Президента України в Кам’янець-Подільському районі прийняла рішення відкрити початкові школи в селах Суржа та Дубинка.

У 2014 році 15 квітня у Хмельницькому з’явилась величезна лялька-мотанка. Напередодні Великодня художниця Надія Борецька презентувала 2,5-метрову ляльку-мотанку. Оздобила мисткиня свою мотанку спідницею з 18 хусток, привезених із Закарпаття, двома старовинними рушниками та роботами своєї бабці та мами – фіранками та простирадлом. Так що до створення величезної ляльки доклала руку уся жіноча половина родини Борецької.

А минулого року 15 квітня у Городку відбувся екологічний забіг між командами шкіл міста. 50 школярів змагатися не лише у спритності, але й у тому хто найбільше назбирає сміття. Протягом години часу молодь назбирала сміття у 200 кульків і таким чином не лише прибрала територію скверу, а й отримала задоволення від доброї справи.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua