Цей день в історії Хмельниччини: 22 квітня

22 Квітня 2019 11:36

Руїни Сатанівського замку які захщали місто від турецько-татарських набігів. Фото: з архіву

22 квітня 1676 року турецьке військо штурмом взяло Сатанів. Жертвами яничарів стали чотири тисячі жителів містечка та його околиць. Історичні джерела розповідають, що місцеві жителі мужньо відбивався і в замку, і в церквах, і в синагозі. Турки ж, здобувши місто, нікого не помилували, загинуло близько 4 000 осіб, а місто спалили. Ще одне свідчення подій того дня – образ Христа Спасителя, що зберігався в церкві святого Георгія. Турки посікли ікону в трьох місцях: на очах Спасителя, на устах і на грудях. На іконі був напис: «Образ Спасителя, турками посічений 1676 року квітня 22 дня».

1883 році 22 квітня у Кам’янці-Подільському відкрито перше відділення Подільського Селянського поземельного банку. Особливістю діяльності банку було те, що він, окрім надання кредитів селянам для придбання землі, мав право сам купувати поміщицькі маєтки з метою перепродажу їх дрібним землевласникам. Позики надавали спершу на 25 років (під 8,5% річних) або на 25 років (7,5% річних), згодом максимальний термін позики збільшився до 55 років. Кам’янець-Подільське відділення Селянського Поземельного Банку було серед перших дев’яти утворених в імперії.

22 квітня 1943 року в Меджибожі гітлерівці провели масштабну облаву. Вони оточили декілька житлових кварталів і всі, хто потрапив до її рук, ставали невільниками Рейху. Під час Другої світової війни, окупанти вивозили людей до Німеччини, спочатку заманювали гарними умовами, а коли охочий не залишилось почали примусову депортацію. Щоб уникнути примусової депортації населення симулювало небезпечні хвороби та переховувалося. Для того аби відправити на роботу у Німеччину найбільшу кількість людей, гітлерівці проводили облави. До осіб, що ухилялись від відправлення у Німеччину, застосовували різні види покарань: спалення дворів, захоплення заручників у родинах. У Проскурівському гебіті (окрузі) за відмову їхати у Німеччину розстріляли 177 мешканців та спалили 500 будинків. За період окупації з області було депортовано 117 тисяч осіб.

У 2016 році цього дня Хмельницька обласна рада звернулася до уряду та парламенту щодо розірвання усіх торговельних зв’язків з Росією. У тексті до уряду та парламенту, який прийняла облрада, йдеться про те, що другий рік поспіль триває війна на сході з країною-агресором – Російською Федерацією, яка застосувала силу і зброю проти територіальної цілісності Української, а також анексувала Крим. А Україна й досі не припинила торгівлю з країною агресором – Росією, яка «веде з нами війну та використовує прибуток, отриманий від свого російського бізнесу на нашій українській землі, для фінансування тероризму і закупівлі зброї, якою вже в подальшому вбивають наших українських бійців та мирних жителів».

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua