Цей день в історії Хмельниччини: 25 квітня

25 Квітня 2019 10:09

25 квітня 1633 року засноване місто Славута. Саме до цього часу відноситься локаційний привілей наданий Абелю Тошковському князем Юрієм Заславським. Зокрема у даному привілеї вказується “Шляхетному пану Авелю Тошковському слузі Моєму даю цей Мій лист, рукою Моєю підписаний і печаткою підтверджений, на осадження міста Славутина на грунтах Моїх Новозаславських”. Абель Тошковський був офіційним осадником князя Юрія Заславського і мав турбуватися про побудову загальноміських споруд (ратуші, церкви, ваги, воскобійні). Вже у інвентарному описі 1637 року вказується на існування у місті – ринкового плацу та 4 вулиць, міських мурів з 8 баштами.

25 квітня, 1942 року німецько-нацистські загарбники поставили шибеницю на площі біля старого залізничного вокзалу станції Шепетівки (донині не збереглася). За підозрою у зв’язках із радянськими партизанами на ній повісили диспетчера паровозного депо та колишнього секретаря райкому комсомолу.

У 2014 році цього дня у Ярмолинецькому районі блокували дороги та адміністрації. Після того як в.о. Президента Олександр Турчинов призначив нового голову РДА місцеві мешканці заявили, що незадоволені призначеним керівником району. Вони заблокували приміщення райдержадміністрації і не допустили новопризначеного голову до робочого місця.

А минулого року цього дня перекривали дорогу – пасічники. Мешканці довколишніх сіл Городка перекрили дорогу на виїзді з міста. Причина – масова загибель бджіл через обробіток полів хімікатами. Найбільше бджолосімей втратили у Великій Яромирці.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua