Цей день в історії Хмельниччини: 2 травня

2 Травня 2019 09:29

У 1793 році 2 травня (21 квітня за старим стилем) Кам’янець-Подільський відійшов від Польщі до Росії. Він був останнім з міст Подільського, Волинського та Брацлавського воєводств. Тоді протягом декількох днів присягу на вірність російському царату склали представники більшості магнатських родин Правобережної України (Потоцькі, Ржевуські, Сангушки та ін.), а також вищі ієрархи католицької церкви. Польські гарнізони міст Правобережної України, за винятком Кам’янець-Подільського також склали присягу на вірність Росії. Кам’янець-Подільський було взято 2 травня 1793 року без бою. На цьому закінчилося загарбання Росією Правобережної України. Землі області відійшли до Волинської та Подільської губерній. З цього часу річка Збруч майже на півтора століття стала кордоном між Російською та Австро-Угорською імперіями (до 1917 року).

2 травня 1920 року студенти заявили про підтримку Уряду УНР. На загальних зборах студентства Кам’янець-Подільського державного українського університету було ухвалено резолюцію, у якій зафіксували, що «студентство хоче прийняти якнайдіяльнішу участь в творчій державній роботі Українського Народної Республіки по першому заклику Уряду». Було обрано делегацію у складі п’яти осіб, якій доручили переказати Головному Отаманові зміст ухвали. Після аудієнції Симона Петлюри обнадієні студенти вирішили «перевести в життя добровільну мобілізацію студентства Кам’янець-Подільського державного українського університету». Як свідчать архівні джерела, студентська мобілізаційна комісія при активно працювала в травні 1920 року. А влітку чимало студентів пішли працювати інформаторами у підрозділи українського війська, зокрема ІІ Подільського корпусу. Восени того ж року мобілізовані студенти воювали в складі Залізної дивізії, захищаючи Проскурівський стратегічний район.

У 2015 році цього дня сучасна історія ожила на парканах Хмельницького. В місті відкрилась вулична фотовиставка присвячена річниці подій на Майдані «Людський фактор. Останнє видання». Вражаючі знімки подій Революції Гідності, зафільмовані найкращими фотографами країни, розмістили просто неба, поблизу Хмельницького національного університету. Ожила цього дня історія і у Меджибожі на фестивалі «МотоМежибож’є-2015» 2 травня був найгарячіший день, а особливо вечір – музика, танці та благодійність на користь учасників АТО.

Минулого року цього дня стало відомо що четверо футболістів з волочиського «Агробізнесу» викликані до збірної України, для участі у міжнародному турнірі. Це голкіпер Сергій Чернобай, захисник Дмитро Юхимович, а також півзахисники Іван та Микола Когути.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua