Цей день в історії Хмельниччини: 14 травня

14 Травня 2019 09:27

Урочисте закладання першого каменю храму Олександра Невського. Фото: kamienec.livejournal.com

У 1848 році цього дня в Кам’янці-Подільському засновано міський клуб, членами якого були дворяни, чиновники та інші привілейовані суспільні кола. Робітників і міську бідноту туди не приймали. Тоді місцева газета “Прапор Жовтня” характеризувала клуб як “закусочно-розпивочний заклад з безперервною картярською грою”. Клуб існував до 1917 року.

У 1891 році 14 травня на Новому плані у Кам’янці-Подільському урочисто заклали храм Олександра Невського. Будували його за народні кошти. Для збору коштів на будівництво була створена громадська організація “Олександро-Невське попечительство”, до якої увійшли представники різних прошарків суспільства. Її очолив преосвященний Димитрій. Процес збору коштів був досить тривалим. З одного боку, парафіяни не завжди виявляли готовність та щедрість у цій справі, про що вказували священики в церковних літописах. З другого – необхідно було зібрати досить значну суму, оскільки новий храм мав перевищувати всі раніше збудовані. Будівництво собору, розпис стін і закупівля культового приладдя обійшлися більш ніж в 100 тисяч рублів. У 1935 році за постановою ЦВК УРСР величний храм було закрито, а через рік, 1936 року – зруйновано. Його відбудова почалась у 1998 році, знову за ініціативи громади. Теперішній собор цілком схожий на той, що був століття тому, відбудований за першопроектом.

14 травня 2015 року у зоні проведення операції Об’єднаних сил загинув Юрій Борбуцький з Нового Села, що на Ярмолинеччині. Чоловік служив у складі 4 окремого батальйону 128 гірсько-піхотної бригади. Загинув при переправі через річку Сіверський Донець у районі Червоного Лиману.

У 2013 році цього дня десять акторів Хмельницького обласного драмтеатру імені М. Старицького оголосили про голодування через конфлікт з керівництвом.

У 2014 році 14 травня у Хмельницькому колишні політв’язні зібралися разом аби згадати та вшанувати пам’ять тих, хто постраждав або загинув під час репресій тоталітарного режиму протягом 1930-1953 років. Загалом За роки «сталінських репресій» загинуло понад 50 тисяч жителів Хмельниччини.

Минулого року 14 травня кам’янець-подільський баскетбольний клуб «ДіДіБао», став бронзовим призером змагань чемпіонату України з баскетболу в першому дивізіоні

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua