Цей день в історії Хмельниччини: 20 травня

20 Травня 2019 09:08

Бої у Кам’янець-Подільському. Військово-історична реконструкція. Фото: wikipedia.org

Цього дня в 1917 році (7 травня за старим стилем) у Кам’янці-Подільському в Пушкінському домі (нині міський Будинок культури) розпочав роботу перший з’їзд представників армій Південно-Західного фронту. На ньому з промовами виступили Олександр Керенський (військовий міністр Тимчасового уряду), Олексій Брусилов (Верховний головнокомандувач), Лавр Корнілов (генерал 8-ї армії), Борис Савінков (комісар Південно-Західного фронту). Тоді вони, вимогу наступу від імені Петроградської Ради робітничих і солдатських депутатів. В період Першої світової війни (1914-1918 роки) в Кам’янці-Подільському довгий час розміщувався штаб Південно-Західного фронту та тилові військові установи.

20 травня 1998 року у Хмельницькому в мікрорайоні Гречани був створений Центр національного виховання учнівської молоді. Його створили з метою створення умов для розвитку культури в мікрорайоні Гречани та підпорядкували міському відділу культури. Головним завданням Центру відповідно до його призначення є створення умов для всебічного гармонійного розвитку учнівської молоді, як особистостей. ЦНВУМ проводить роботу з учнями, студентами, в основному віком від 5 до 25 років.

20 травня 2011 року на Хмельниччині селяни перестали здавати молоко, оголосивши бойкот підприємцям. Акція виявилась масштабною і не очікуваною для підприємців. У Теофіпольському районі її підтримало понад 20 сіл, на Полонщині – сім, 16 сіл у Красилівському районі та більш ніж половина населених пунктів у Чемеровецькому районі. Загалом бойкот підтримали села всіх районів області.

Цього дня у 2014 році стелу на в’їзді до Кам’янець-Подільського, активісти розфарбували у національні кольори.

Минулого року 20 травня у Хмельницькому відбулася багатотисячна хода на захист життя та сім’ї. Так її учасники хотіли привернути увагу громадськості та влади до сім’ї як найважливішої інституції суспільства. В акції взяло участь близько п’яти тисяч людей.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua