Цей день в історії Хмельниччини: 21 травня

21 Травня 2019 10:53

21 травня 1756 року (10 травня за старим стилем) у Кам’янці-Подільському на мінареті при Кафедральному костелі встановлено мідну статую Богородиці.Реставрація мінарету та встановлення на ньому статуї Богородиці є заслугою Миколи Дембовського. Постать була виготовлена в Гданську, висотою 3,5 метри. Богородиця стоїть на Земній Кулі та Півмісяці й благословляє місто і край. Навколо голови в Неї ореол з 12 зірок. Подія була урочистою з дзвонами та стрільбою з гармат в замку. На згадку про цю подію в нижній частині мінарету був вибитий напис: “Богородиця, Непорочна Діва, Покровителька міста. Фігура встановлена при Миколі герба Елита Дембовском, єпископі Кам’янець – Подільському”.

У 1995 році цього дня Кам’янець-Подільський вперше святкував День міста. Його відкриття пройшло у сквері «Водойма». Кульмінацією святкування стали концерт, проведений у Старій фортеці та феєрверк.

21 травня 2012 року у Хмельницькому розпочався IV Міжнародний фестиваль театрів ляльок. На нього до Хмельницького приїхали театри з Ізраїлю, Росії, Білорусі, Литви, Молдови та різних куточків України. За чотири дні фестивалю учасники показали 16 вистав.

У 2015 цього дня на Донеччині загинув Микола Гончарук. Родом з села Голики Славутського району, він ніс службу в складі 17-го окремого мотопіхотного батальйону 57 Кіровоградської бригади під Лисичанськом в Луганській області, з грудня 2014 року під Горлівкою. На блокпості поблизу Горлівки боєць зазнав смертельних поранень внаслідок мінометного обстрілу. Похований у рідному селі 24 травня 2015 року.

Минулого року 20 травня у Полонський район підкинули 20 тонн львівського сміття. Його згрузили поблизу сіл Новоселиці та Роговичі. Згодом його вивезли на місцеве сміттєзвалище. А керівництво району написали листи-звернення на ім’я голови Хмельницької ОДА та міського голови Львова Андрія Садового що таких «сюрпризів» терпіти не збираються.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua