Якщо ви часто без причини злитесь на все підряд, ось що це означає

30 Травня 2019 12:33

Гнів часто є вторинною емоцією.

Хочете знати, чому ви більшу частину часу злі? У нас є для вас відповідь. Нижче наведені деякі з найбільш поширених причин, чому це так, а також поради, що з цим робити.

Ви боїтеся або турбуєтеся

Багато людей вважають, що гнів може бути викликаний лише злістю. Однак гнівливість може бути обумовлена страхом і занепокоєнням. Все, що може загрожувати вашому спокою або навіть існуванню, може викликати у вас почуття люті — і це абсолютно нормально, на думку експертів.

Те ж саме може статися, якщо безпека або почуття когось, про кого ви дбаєте, знаходяться під загрозою. Простіше кажучи, турбота про себе чи про інших може викликати у вас почуття гніву.

Якщо ваше занепокоєння пов’язане з тим, що ви боїтеся когось або чогось, того, що може статися, а може і не статися, погляньте своїм страхам в обличчя. Як тільки ви це зробите, ви будете не тільки відчувати себе сильніше, але і станете менше злитися.

У вас тривожний розлад

Бути наляканим час від часу — це одне, а боятися більшу частину свого життя — іноді без видимої причини — це зовсім інше. Органи охорони психічного здоров’я підтверджують, що мільйони людей в усьому світі в наші дні страждають від неспокою, і це може бути викликано багатьма різними причинами, включаючи стрес.

Психічні і фізичні симптоми тривоги можуть викликати різноманітні емоції — гнів — тільки одна з них. З легкими і помірними ступенями тривоги можна впоратися домашніми засобами, такими як заняттям йогою, прийняттям розслаблюючої ванни, масаж всього тіла, читанням романа в м’якій обкладинці і вдихання ефірних олій.

На жаль, занепокоєння, яке заважає людині вести приємне і продуктивне життя, зазвичай потребує допомоги психіатра.

Вас мучать травмуючі спогади

Існує форма тривоги, яка може бути викликана травмуючим минулим — переживанням втрати, серйозним діагнозом та іншими стресорами. Це називається ПТСР, що означає посттравматичний стресовий розлад.

Але те, що у вас була травмуюча подія в житті якийсь час назад, не обов’язково означає, що у вас ПТСР. Іноді складні емоції, включаючи гнів, з’являються щоразу, коли спливають травмуючі спогади.

Навіть якщо це не випадок посттравматичного стресового розладу, іноді для вас все ж буде гарною ідеєю нанести візит психотерапевту або психіатру, щоб ви могли отримати рекомендації про те, як подолати це травматичне минуле, не допускаючи руйнування цього.

Ви відчуваєте безсилля

Знаючи, що ви не можете контролювати когось або щось, ви можете відчути себе безпорадним. Ніхто насправді не любить відчувати себе безпорадним, тому що це заподіює біль, тому не виключено, що ви злитеся з-за свого безсилля.

Страждання від станів, які заважають вам вести звичне життя, може позбавити вас сили. Те ж саме вірно і щодо токсичних відносин, від яких важко відмовитися із-за любові. Ці та інші приклади можуть викликати у вас почуття гніву, оскільки вони позбавляють вас сили.

У деяких випадках рішенням буде щире прийняття. Іноді вам доводиться приймати радикальне рішення, яке назавжди змінить ваше життя. У будь-якому разі, почуття безпорадності може бути усунуте, і це може призвести до значного зниження гніву, який ви відчуваєте.

Задумайтеся! З’ясування і усунення причин вашого гніву може допомогти вам почувати себе набагато краще!

Джерело: ukr.media