Дорофєєв день 18 червня: історія, традиції та прикмети свята

18 Червня 2019 07:12

Існує повір’я, що на Дорофея розквітає сон-трава. Її клали під подушку, щоб вночі побачити віщий сон або отримати відповідь на питання, що цікавить.

Народне свято Дорофєєв день відзначається 18 червня 2019 року (дата за старим стилем — 5 червня). Православна церква цього числа вшановує пам’ять священномученика Дорофія Тирського, єпископа.

З цього дня ночі стають найбільш короткими. За це в народі їх прозвали горобиними, такими ж маленькими і швидкими, як ця пташка. Вони тривають 7-8 діб.

Історія

Дорофей народився у 255 році в Антіохії. Де і як пройшла його молодість, невідомо. Згадки про нього зустрічаються у Феофана Сповідника і в зборах історичних відомостей Константинопольської Церкви. Там йдеться про те, що він у зрілому віці був єпископом у фінікійському місті Тирі.

Коли при імператорі Діоклетіані почалися масові переслідування християн, Дорофей покинув паству і зник у місті Одесі (сучасна Варна). Після того, як Костянтин Великий прийняв Міланський едикт, єпископ повернувся в Тир і півстоліття присвятив служінню.

З приходом до влади Флавія Юліана, більш відомого як Відступник, відновилися гоніння. Дорофей не зміг врятуватися. Попри старість єпископа (йому тоді виповнилося 107 років), його піддали мукам і вбили.

Традиції та обряди

Згідно з народним повір’ям, святий Дорофей управляє снами. Якщо наснилося щось тривожне, недобре, треба попросити у святого допомоги. Він обов’язково розгадає, заспокоїть і підкаже, що робити, щоб відвести біду.

У цей день люди уважно спостерігають за напрямком вітру. Північний і північно-західний віщують негоду, південний — благодать, східний — повсюдне загострення різних хвороб. Подувший раптово холодний вітер нажене грозові хмари.

У Дорофєєв день люди збирають сон-траву. Знайти її непросто. Тільки той, хто знає спеціальні замовляння, може сподіватися, що вона дасться йому в руки. Впізнати цю рослину можна, якщо дістати її з холодного струмка при повному місяці. Справжня сон-трава при цьому обов’язково почне ворушитися. Вона навіває сон, і через сновидіння можна довідатися майбутнє. Якщо сниться хлопець або дівчина — на щастя, а якщо потворна стара — до біди.

Прикмети

  • Вранці відчувається різкий запах трави — до дощу.
  • Багато роси — до великого врожаю.
  • Туман стелиться по воді, значить, грибів буде багато.
  • Де є сон-трава, на дванадцять верст нечисті немає.
  • Хто при собі носить сон-траву, може не боятися зустріти диявола.
  • У Дорофєєв день пророчі сни сняться.
Джерело: ukr.media