Цей день в історії Хмельниччини: 19 червня

19 Червня 2019 11:17

1879 році польська газета «Gazeta Warszawska» за 19 червня опублікувала лист із Заслава (нині Ізяслав) за підписом «Dr. J. Szczucki» про офіційне відкриття в Славуті унікального кумисолікувального закладу. Про особливості Славутських лікувальних закладів в той період можна дізнатись у матеріалі «Цей день в історії Хмельниччини: 6 червня».

У 2001 році 19 червня здійснюючи піший перехід з Ужгорода до Севастополя, до Кам’янця-Подільського завітав 43-річний історик, мандрівник-дослідник і фахівець екстремального одиночного виживання Сергій Гордієнко. Під час своїх експедицій Сергій Гордієнко не використовує жодні автотехнічні засоби, окрім невеликого каяка (невеликий човен). У Кам’янці він поспілкувався з істориками та школярами. Головна мета Сергія Гордієнка, котрий подорожує один, – довести, що людина може вижити в будь-яких умовах, лише подолавши власний страх.

19 червня у зоні проведення ООС загинуло троє подолян.
У 2014 році загинули старший сержант Андрій Повстюк, родом зі Славути, та підполковник Ігор Ляшенко, родом із Шепетівки того дня пішли у розвідку на лінії Ямпіль (Донецька область) — Закотне (Луганська область), де проходили бойові дії. Військові потрапили у засідку. Військові служили в 24-й окремій механізованій бригаді оперативного командування «Північ».
У 2016 році в зоні проведення антитерористичної операції 19 червня загинув 41-річний прапорщикІгор Хом’як з Плужного, що на Ізяславщині. Військовий потрапив під мінометний обстріл поблизу Попасного.

Минулого року 19 червня на Майдані Незалежності в Хмельницькому громадські активісти вимагали зупинити екологічну катастрофу, яка загрожує жителям Полонщини через забруднення викидами Понінківською картонно-паперовою фабрикою річки Хомора.

Юна МІТРАШКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело: ye.ua