Цей день в історії Хмельниччини: 9 липня

9 Липня 2019 07:00

9 липня 1941 року радянські війська підірвали Новопланівський міст у Камянці-Подільському. Фото: k-p.net.ua9 липня 1648 року біля Човганського Каменя (нині Теофіполь) українська армія розгромила головні сили польських військ. Запеклі бої проти польсько-шляхетських військ вели козаки і повсталі селяни в районі Човганського Каменя. Після перемог української армії в Жовтоводській битві і Корсунській битві національно-визвольний рух охопив всю Україну, внаслідок чого влітку 1648 року Київське, Брацлавське, Чернігівське і частина Подільського воєводства була звільнена з-під влади Польщі.

У 1906 році у село Чабанівку (нині Каміянець-Подільський район) прибув козацький каральний загін. Він мав придушити страйк селян проти низької оплати праці поміщиці Лаури Болеславівни Токаржевської-Карашевич. Наступного дня вісім найактивніших організаторів страйку заарештували і кинули до Ушицької в’язниці, де вони відбули двотижневий термін ув’язнення.

9 липня 1908 року всеукраїнська газета «Рада» повідомляла про винищення лісів на Поділлі.У повідомлені йшлося: «Ліси на Поділлі з кожним роком усе зменшуються і зменшуються. Ще недавно половина Поділля була вкрита лісами, а тепер ліси вже ледве досягають 12 відсотків усього простору. Якщо й далі так винищуватимуться ліси, то певно у близькому часі Поділля повернеться у степову країну».

9 липня 1941 року радянські війська підірвали Новопланівський міст у Камянці-Подільському. Міст був стратегічно важливим об’єктом у воєнний час і послаблював обороноздатність Кам’янця, тому під час відступу 18 радянської армії Південного фронту було прийняте рішення його зруйнувати. Відновлювати міст, який з’єднував місто почали в 1947 році.

У 2015 році 9 липня у зоні проведення АТО, загинув 28-річний Дмитро Філімонов із Дунаєвецького району. Військовий служив у 95-й окремій аеромобільній бригаді, загинув внаслідок мінометного обстрілу поблизу Авдіївки.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua