Цей день в історії Хмельниччини: 10 липня

10 Липня 2019 18:48

10 липня 1941 року Кам’янець-Подільський захопили спільники нацистської Німеччини — угорські хортистські війська. До міста увійшли танкова та кавалерійська бригади угорського 8-го корпусу. Місто було перетворено на центр округу, до складу якого увійшли 5 районів. Наказом коменданта Кам’янця-Подільського округу було запроваджено комендантську годину. Цивільному населенню заборонялося ходити по вулицях з 21 години до 5 години ранку.

У 2010 році 10 липня відбулося освячення відбудованого василіянського храму Пресвятої Трійці в Старому місті Кам’янця-Подільського. Свято-Троїцький храм – один з найдавніших у місті. Церква належить до монастирського комплексу Святої Трійці. Територія монастиря в 17-19 століттях займала частину міського кварталу. У 1935 році цей храм був знищений радянською владою. Спочатку храм підірвали вибухівкою, потім пошкоджену будівлю церкви розібрали до фундаменту. Святиню відбудовували 12 років.

10 липня 2013 року у Хмельницькому провели чемпіонат України з пулу. На змагання до обласного центру приїхало 29 спортсменів із дев’яти областей України. Здобутки хмельничан на турнірі були скромні. А от учасники з Києва та Тернополя зайняли призові місця.

10 липня 2014 року в зоні проведення ООС загинув 32-річний Леонід Шірпал із села Суслівці Летичівського району. Він разом із ще трьома бійцями української армії виїхав на патрулювання. На дорозі, неподалік митного посту «Довжанський», БМП військових наскочив на фугасний заряд великої потужності.

10 липня 2015 року у Славуті відкрили Пам’ятний знак Героям Небесної Сотні. На відкриття приїхали з Нетішина, Старокостянтинова, Шепетівки, Хмельницького та Києва. Кошти на встановлення пам’ятного знаку збирали усією громадою Славути. Орієнтовна вартість монументу – 48 тисяч гривень

.Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua