Цей день в історії Хмельниччини: 12 липня

12 Липня 2019 06:16

12 липня 1941 року в Теліженецькому лісі на Старосинявщині сталась трагедія. Двох неповнолітніх місцевих хлопців Михайла та Івана, після жорстоких катувань розстріляли. Це сталось у лісі біля села. Люди довго шукали зниклих хлопців, після трьох днів пошуків їх знайшов сусідський пес. Люди у селі стверджували, що вбивство справа рук німців.Про цю подію у селі згадують й досі.

У 1991 році у Кам’янці-Подільському на ознаку відродження храму освячено Хрест при вході на територію Петропавлівської церкви. Храм збудували у 15 столітті, будівля була дерев’яною. У 16 столітті храм перебудували на кам’яний. У 1672 році Кам’янець-Подільський захопили турецькі війська. Вони облаштували на території храму мечеть. В часи польської влади храм став католицьким, тоді була проведена його реконструкція. У 1935 році в костелі Петра і Павла відкрили музей атеїзму. З 1978 року храм використовують як органний зал. У 1991 році відбулось повторне освячення костелу.

12 липня 2001 року хмельницька школа №12 отримала статус “Спеціалізована загальноосвітня школа з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів”. Збудована школа у 1978 році як середня. Отримавши новий статус у школі відкриті класи з поглибленим вивченням предметів: біології, екології, хімії, української мови та літератури, англійської мови, правознавства та математики. Нині у школі навчається понад 900 учнів.

У 2014 році у Кам’янці-Подільському відкрито й освячено перший у місті пам’ятник Героям Небесної сотні. Пам’ятник виконано у вигляді хреста, на вершині якого — дзвін, а знизу — Герб України. Звели меморіал на пожертви кам’янчан на території Петропавлівської церкви в Старому місті.

12 липня 2014 року на Сході загинув боєць “Айдару” з Нетішина Сергій Карпенко. Вночі БТР батальйону підірвався на фугасі біля населеного пункту Металіст, Луганської області. Від вибуху здетонував снаряд всередині БТРу.

12 липня 2014 року на Сході Хмельниччина втратила ще одного героя – Павла Дияка. Він загинув перебуваючи на посиленні державного кордону. Переїжджаючи з одного пункту в інший, за 16 кілометрів від населеного пункту Маринівка прапорщик підірвався на фугасній міні. Хмельничанин Павло Дияк був старшим інструктором відділення навчально-спеціальних машин центру забезпечення навчального процесу Державної прикордонної служби України.

У 2015 році 12 липня, в Ярмолинцях відзначили 615 річницю з дати заснування селища. На головній площі розмістили польову кухню, виставки робіт народних умільців, сувенірне містечко, дитячі атракціони. Достеменно не відомо коли саме заснували Ярмолинці, з історичних джерел відомо що перші письмові згадки датовані 1400 роком. В цей час на шляху з Кам’янця до Меджибожа зупинилися на перепочинок польські літератори, які у своїх подорожніх нотатках згадали Ярмолинці. Тож у 2019 році селищу виповнюється 619 років.

Минулого року 12 липня, у Хмельницькому на вулиці Проскурівській вперше встановили арку з розпилювачем води.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua