Цей день в історії Хмельниччини: 18 липня

18 Липня 2019 08:42

18 липня 1914 року із початком Першої світової війни, в Подільській губернії оголошений військовий стан. Наступного дня до Проскурова прибуває генерал Олексій Брусилов – він був призначений командувачем Проскурівської групи військ, яка 28 липня перетворена на 8-му армію Південно-Західного фронту. Штаб 8-ї армії та армійські тилові установи розташувалися в Проскурові, одночасно до міста щоденно прибувають нові військові частини. Згодом війська 8-ої армії розпочали просування від Проскурова в напрямку Державного кордону на річці Збруч. Місто стало прифронтовим. Всі подальші бойові дії відбувалися, починаючи від Збруча. А Проскурів, оскільки мав велику військову інфраструктуру, відігравав роль опорного району, від якого планувалися і робилися основні наступи та операції

18 липня 1918 року стався протигетьманський виступ, що охопив Базалію, Авратин і Теофіполь. Німецькі війська дотримувалися нейтралітету, однак заарештували 14 шляхтичів з Теофіполя, щоб вгамувати протести.

У 1919 році 18 липня до Кам’янця-Подільського зі Сквири для переговорів із Симоном Петлюрою прибула делегація Головного штабу повстанських військ України на чолі з Юрієм Мазуренком. Через незгоди Петлюра наказав заарештувати делегацію. Після втручання місцевих есерів Мазуренка та інших делегатів звільнили.

18 липня 2015 року у селищі Війтівці Волочиського району місцеві жителі, копаючи могилу на кладовищі, натрапили на рештки невідомого солдата. Тіло знайшли на глибині трохи більше одного метра, ніяких документів, котрі б засвідчили особу загиблого, біля нього не було. Біля останків чоловіка виявили металеву кружку, протигаз, одеколон та осколок мінометної міни. Місцеві мешканці казали, що це був не простий рядовий радянської армії, на що вказують залишки коміра із петлицями. Припускають, судячи із форми старого зразка, чоловік загинув у перші місяці війни під час оборони Волочиського району.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua