Микола Томенко: “Геть від Києва” або як чиновники виганяють абітурієнтів навчатися за кордон

19 Серпня 2019 10:42

Кілька місяців тому я вже писав про застарілу модель ЗНО і потребу її реформування.
Нині оглянув підходи Уряду до державного замовлення.

Це ЖАХ ЖАХЛИВИЙ!
Всі перспективні галузі національної економіки, які реально швидко перезавантажити і зробити конкурентноспроможними знову виявилися серед аутсайдерів.

Для прикладу, на спеціалізацію “деревообробні та меблеві технології” УРЯД ЗАМОВИВ аж 44 БЮДЖЕТНІ МІСЦЯ для випускників шкіл, на спеціалізацію “водні біоресурси і аквакультура” ..більше 100 місць!
Це при тому, що лише 2 роки як спільними зусиллями відновили цю спеціалізацію, яку під шумок єввростандартів в освіті ліквідував Уряд Яценюка. Нагадаю, що у нас після ПРАВИЛЬНОЇ заборони вивозу лісу-кругляку за кордон є надлишок сировини, а господарств у цій галузі..біля 1500!

В магістратуру радикально скорочено державне замовлення на машинобудування, лісове і водне господарство, агрономію..
Пропозицію про стратегію формування державного замовлення в інтересах УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ і НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ Станіслав Ніколаєнко від фахівців НУБіП та інших українських вишів вже давно передав урядовцям, але є так як є….

Чиновники й далі пропагують і замовляють на бюджетні кошти юристів та економістів широкого профілю, перекладачів та вчителів іноземних мов, фахівців з інформаційних технологій…більшість з яких після навчання ЗА БЮДЖЕТНІ КОШТИ рухаються за кордон?!

А ті, хто не склав ЗНО або не пройшов у бажаний вуз подають документи і платять гроші (ЗНО там не потрібні, як і знання мови на першому етапі)у периферійні вузи Польщі, Словаччини, Словенії, Балтійських країн..

Таке враження, що високопосадовці вирішили передвиборче гасло “Геть від Москви” змінити у справі освіти на гасло ” Геть від Києва”!