Купріянів день 13 вересня: історія, традиції та прикмети свята

13 Вересня 2019 08:28

Зібрані на Купріяна ягоди журавлини потрібно зашити в невеликий мішечок з синьої тканини і скрізь носити з собою. Тоді удача буде вас у всьому супроводжувати.

Народне свято Купріянів день відзначається 13 вересня 2019 року (31 серпня — дата за старим стилем). Православна церква цього числа шанує мученика Кіпріана Карфагенського, єпископа, інформує Ukr.Media.

Завдяки батькові-сенаторові Фасцій Кіпріан отримав гарну освіту. Жага до знань привела його в християнство і кардинально змінила світогляд.

Віддавши все майно вбогим, у віці 46 років він був прийнятий в християнську громаду. Незабаром після хрещення став єпископом Кіпріаном Карфагенським. Під час гонінь на християн за імператора-язичника Валеріана його засудили до смертної кари.

Традиції та обряди

За повір’ям, на Купріянів день журавлі злітаються на болота і вирішують, коли і як здійснювати переліт на південь. За цю подію свято прозвали «Журавлине віче».

В цей день ходять на болота за журавлиною. Поводирем вибирають людину, яка народилася 13 вересня. Вважається, що її на підсвідомому рівні відомо, де знаходяться кущі з найбільшою і смачною ягодою. До вечора господині намагаються приготувати пироги з журавлиною і журавлинний кисіль.

До цього дня походи на болота в багатьох місцях заборонені. Той, хто знехтував правилом, накликає на себе і сім’ю біди.

З цього числа збирають урожай коренеплодів: моркви, буряка, ріпи, картоплі і т. д.

Прикмети

  • Якщо домашня птиця в Купріянів день нахохлилась, значить, негода не за горами.
  • Лебеді потяглися на південь — до раннього снігу. Якщо ж вони ще не відлетіли, то осінь буде довгою і теплою.
  • Гучне журавлине курликання означає, що скоро буде дощ.
  • Якщо журавлі не тримають клин, а летять по одному, то наступний рік буде неврожайним через відсутність дощів.
Джерело: https://ukr.media