Микола Томенко: посилити вимоги до підбору кандидатів у нардепи

30 Вересня 2019 11:10

Приклад президентської партії “Слуга народу” показує, що в Україні необхідно значно посилити вимоги до підбору кандидатів у народні депутати.

Таку думку висловив в ефірі ObozTV політичний і громадський діяч Микола Томенко, коментуючи слова глави Офісу президента України Андрія Богдана про “психічно хворих людей” у “Слузі народу”.

“Це ще раз підтверджує тезу – ми колись говорили, що треба психологічну або психіатричну експертизу проходити при реєстрації кандидата в депутати”, – зазначив політик.

За його словами, “історія з “Слугою народу” змушує повністю переглянути закон про статус народного депутата і закон про вибори”.

Томенко нагадав, що він є автором законопроекту про обов’язковість вищої освіти для нардепів, який так і не був прийнятий.

“Це абсурд, якщо людина не має базових знань і стає депутатом. Щоб стати помічником депутата, треба бути як мінімум магістром, а щоб стати депутатом, можна мати три класи. Це нерозумно. Я розумію, що “трускавецькі курси” знамениті – десь рівня Сорбонни або Гарварда, але все одно, як практика показує, їх замало, щоб ставати депутатом”, – заявив він.

“Очевидно, ця історія змушує нас прописати більш жорсткі, більш чіткі вимоги до підбору кандидатів у депутати і до відповідальності. Відповідає партія, вона підбирає цих людей”, – підкреслив Томенко.