Цей день в історії Хмельниччини: 4 жовтня

4 Жовтня 2019 08:44

4 жовтня 1778 року Станіслав Раймунд Єзерський провів обряд коронації ікони Летичівської Богородиці. З того часу Летичівська ікона на довгі роки стала оберегом для вірян Поділля. Потрапила вона до містечка у 1606 році, її привезли домініканські монахи з Ватикану. Рятуючи святиню від рук більшовиків, 1920 року її вивезли до Польщі. У роки незалежності до Летичева повернулась лише її копія, сама ікона досі зберігається у Любліні.

У Кам’янці-Подільському 4 жовтня 2004 року відкрили меморіальну дошку Григорію Тонкочеєву. Меморіал розташували на будинку № 50 на вулиці Лесі Українки. Саме в цьому будинку він мешкав у 1962—1991 роках. Таким чином у місті відзначили сторіччя з дня народження почесного громадянина міста.

4 жовтня 2014 року у Хмельницький завітав азербайджанський веломандрівник Раміль Зіядов. Для містян він влаштував зустріч, де розповів про свій велотур п’ятьма країнами світу. Мандрівник за шість місяців проїхав з прапором Азербайджану через Росію, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан і Китай.Проїхавши майже 15 тисяч кілометрів, він став першим велосипедистом з Азербайджану, хто зумів подолати таку велику дистанцію. Під час подорожі дав безліч інтерв’ю телеканалам, скрізь розповідаючи про історію, культуру та традиції азербайджанського народу.

4 жовтня 2017 року у Старокостянтинові попрощалися із пілотами, які загинули під час авіанавчань. Трагедія сталась біля села Берегелі Красилівського району, розбився військовий літак Л-39. В результаті авіакатастрофи загинуло двоє пілотів – підполковник Сергій Бородаченко та старший лейтенант Михайло Ткаченко. Прощання відбулось у 42 гарнізонному будинку офіцерів. З місцевого аеродрому два військово-транспорті літаки доставлять тіла пілотів на їхню батьківщину. Сергія Бородаченка поховали на Черкащині, а Михайла Ткаченка в Харківській області.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua