Цей день в історії Хмельниччини: 9 жовтня

9 Жовтня 2019 12:05

9 жовтня 1814 року створено Подільську губернську гімназію. В майбутню гімназію реорганізували школу у Вінниці, яка з 1804 року діяла на правах Подільської гімназії. У зв’язку з польським повстанням її вирішено перевести до Кам’янця-Подільського, де й відкрито 1 січня 1833 року. Але вона і далі була польською, тож вчилися в гімназії здебільшого діти католиків. В Російській імперії гімназії ввели на початку 19 століття. Згідно із “Статутом навчальних закладів, підпорядкованих університетам”, який 1804 року затвердив Олександр І, у кожному губернському місті засновувалася гімназія – безплатна та безстанова.

9 жовтня 1926 року датується акт складений в Заславі (нині Ізяслав) Київським Краєвим Інспектором з “охорони Пам’яток Матеріяльної Культури”. Він оглядав будівлі “колишнього замку князів Сангушків, в місті Заславі, Шепетівської округи”. В документі інспектор констатував факт неуважного й недопустимого відношення до видатного архітектурного пам’ятника. Таку реакцію інспектора викликав ремонт і перебудова комплексу у військове містечко. В документі він зазначив: ” Внутрішній ремонт палацу фактично закінчений і робити зараз висновки про те, наскільки він зберіг чи знівечив старі архітектурні форми – дуже важко. Внутрішні форми палацу ще зберегли деякі старі частини, як то клітка сходів з закладеними цеглою аркадами вгорі, парні колони в деяких покоях нижнього та верхнього поверхів, пілястри, частини ліплення”.

У 1962 році в Кам’янець-Подільський міськвиконком ухвалив відкрити платну госпрозрахункову міську водолікарню. Відкрили її 21 грудня 1962 року — на розі вулиць Ленінградської (нині Лесі Українки) та Червоноармійської. У місті до війни діяла водолікарня, але під час німецької окупації її приміщення було повністю зруйноване. 22 квітня 1992 року обласне управління охорони здоров’я ухвалило відкрити на базі водолікарні міський Центр здоров’я та фізіотерапевтичне відділення міської лікарні.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua