Саватій Пасіка 10 жовтня: історія, традиції та прикмети свята

10 Жовтня 2019 10:59

До 10 жовтня добігає кінця бджолина дев’ятина – 9 днів, протягом яких готували бджіл до майбутньої зими. Починається бджолина дев’ятина на Зосима – 2 жовтня.

Народне свято Саватій Пасіка відзначається 10 жовтня 2019 року (дата за старим стилем — 27 вересня). Православною церквою у цей день вшановується пам’ять преподобного Саватія Соловецького, інформуєUkr.Media.

Святий прийняв чернечий постриг у Кирило-Білозерській обителі в кінці XIV століття. Вирізнявся серед братів смиренням, лагідною любов’ю до оточуючих і беззаперечною слухняністю.

Незабаром увага і повага ченців стали обтяжувати його. Він пішов на острів Валаам на Ладозькому озері. Але мирська слава і там знайшла ченця, змусивши перебратися на безлюдний Соловецький острів, який перебував у трьох днях шляху по морю на північ. Діставшись туди, він поставив хрест і побудував скит, в якому прожив решту свого життя.

Після кончини святого на острові заснували монастир в його честь.

Традиції та обряди

Саватій Соловецький є покровителем бджіл, за те й був прозваний людьми Бджолярем.

В цей день підходить до кінця народне свято «бджолина дев’ятина». Дев’ять днів бджолярі готують вулики до зими. В деяких місцевостях будь-яка інша робота на Саватія вважається гріхом.

В цей день пасічники просять дітей до 12-ти років помолитися святому покровителю про те, щоб бджоли перенесли зиму без втрат і в наступному році змогли дати хороший збір меду. Це роблять дорослі тому, що бджільництвом і бортництвом (видобутком меду диких бджіл, лісовим бджільництвом) можуть займатися тільки ті, хто володіє духовною чистотою. Діти ж до 12 років визнані безгрішними.

Господині з раннього ранку випікають спеціальне печиво з медом до сніданку, на який збирається вся родина.

Прикмети

  • Якщо бджоли довго не заліплюють отвори у вулику, зима буде теплою.
  • Прогриміла гроза означає, що зима буде недовгою, теплою і без снігу.
  • Хмари йдуть з півдня — до негоди, з півночі — до сонячної погоди.
  • Якщо на Саватія сухо і немає дощу, то зима прийде пізно.
Джерело: https://ukr.media