Що їсти восени, щоб отримати всі необхідні вітаміни

10 Жовтня 2019 11:58

Одних тільки ударних доз аскорбінової кислоти замало, інформує Ukr.Media.

Як правильно вживати мінеральні добавки, щоб марно не витратити гроші й не нашкодити здоров’ю, не купувати вітаміни й “аскорбінки”, а покращувати здоров’я продуктами, які дарує осінній урожай?

Провітамін А

Вітамін А є у тваринній їжі, а рослини містять його попередник — провітамін А. Він може накопичуватися в нашому організмі й не бути токсичним, на відміну від високих доз вітаміну А. Щоб не знати нестачі вітаміну А, вживайте його попередника разом з гарбузами, морквою й обліпихою. Пам’ятайте, що для засвоєння цього провітаміну потрібні жири й термічна обробка, тому гарбузовий суп зі сметаною — краще осіннє рішення.

Вітамін Е

Панує побутова думка, що вітамін Е вирішить всі складнощі з вільнорадикальними процесами, старінням, безпліддям і наслідками куріння. Він дійсно є потужним антиоксидантом, але приймати його додатково не обов’язково. Вітаміну Е багато в соняшниковій олії, волоських горіхах і насінні.

Вітамін D

Це — ще один важливий жиророзчинний вітамін, який потрібен для правильного обміну кальцію, здоров’я кишечника й адекватної роботи імунної системи. На городі його не знайти, хіба що на ринку у відділі домашньої птиці. Ми споживаємо вітамін D у складі тваринної їжі, як яйця, печінка, жирна риба, а також створюємо його самі з холестерину.

Вітамін С

Ударні дози аскорбінової кислоти не можуть розв’язувати питання стійкості до інфекційних хвороб. Але якщо вам бракує цього вітаміну, то чекайте часті застуди та легке утворення синців і в’ялу шкіру. Кращими осінніми джерелами вітаміну С є обліпиха, червоний солодкий і гострий перець і броколі, приготована в пароварці. На обліпиху зверніть особливу увагу. У 100 грамах обліпихи в 15 разів більше вітаміну С, ніж в апельсинах, а також високий вміст цинку, магнію, заліза, і практично всі вітаміни. Зробіть зараз пюре з ягід обліпихи й порційно заморозьте, щоб всю зиму пити гарячий запашний помаранчевий вітамінний напій.

Фолієва кислота

Найкраще, що ви можете з’їсти восени, щоб отримати потрібну дозу фолієвої кислоти, це шпинат і броколі. Варто готувати капусту в пароварці, мікрохвильовій печі або робити з неї суп. Якщо ж її просто відварювати у воді, то все корисне, що в ній є, залишиться у воді.

Вітамін В1

Без тіаміну ми неспокійні й напружені. На щастя, осіннє меню, нам його щедро пропонує: печена картопля в мундирі, гарбуз, кукурудзяна крупа (тобто банош) і пшоно. Українським фермерам і власникам городів варто уважно подивитися в бік сої, адже її пагони й молоді боби (едамаме) мають найвищий вміст вітаміну В1.

Вітамін В2

Рибофлавін або вітамін В2 восени найкраще шукати не в аптеці, а на базарі чи в лісі — у білих грибах і шпинаті.

Вітамін В6

Найкраще його шукати у тваринній їжі, а не на городі: в яловичій і курячій печінці і яйцях. А серед рослин ним багатий нут, або турецький горох, з якого роблять хумус і фалафель. Сухий нут недорого коштує, і є дійсно цінним джерелом вітамінів, клітковини й амінокислот.

Вітамін В12

Без цього вітаміну може відчуватися “туман в голові” і наступити анемія, якщо у двох словах. На щастя, ми накопичуємо В12 про запас. На жаль, в овочах його не знайти — але можна скористатися тим, що ріжуть птицю на зиму. Найвищий вміст В12 в печінці, серці, а також м’ясі й сирі.

Джерело: https://ukr.media