Цей день в історії Хмельниччини: 10 жовтня

10 Жовтня 2019 11:52

10 жовтня 1819 року в містечку Меджибіж Летичівському повіту Подільської губернії відкрито перший музей. Розташувався він у стінах Меджибізької фортеці, при повітовому шляхетському училищі. За словами, краєзнавця Ігоря Западенка, для влаштування цього навчального закладу, який невдовзі встав до ряду найкращих, власник Меджибожа і приятель науки князь Адам Єжи Чарторийський передав у довічне користування належний йому замок. Він же передав на облаштування 500 томів з родинної бібліотеки в Пулавах та поклав початок музею при меджибізькому училищі. За словами краєзнавця, на сьогодні достеменно не відомо з чого тоді складалась експозиція музею, оскільки все було знищено у радянські часи. Та з газет того часу та подібних музеїв, які були на території Поділля можна зробити висновок, що вони суттєво відрізнялись від звичних нам сьогодні експозицій. В основному там були реліквії видатних людей, твори мистецтва та різні чудернацькі речі.

10 жовтня 1900 року у Проскурові народився Яків Лейбовиць – автор найвідоміших коміксів про Супермена та Бетмена. Як більшість єврейських сімей Поділля того часу родина Лейбовиців, емігрувала до США. Тоді Якову було 10 років. Він з родиною переїхали в Нью-Йорк і оселились у єврейських кварталах Нижнього Іст-Сайду. За тодішньою традицією емігранти змінили імена на англомовні – Яків став Джеком, мати Міндл – Мінні, а вітчим Юліус – Джуліусом.
Ще у старшій школі Джек Лейбовиць опанував професію бухгалтера та почав працювати помічником бухгалтера на швейній фабриці. У 1925 році закінчив Нью-Йоркський університет. Саме цей фах привів молодого Джека Лейбовиця у 1929 році на роботу до видавця і друкаря Гаррі Доненфельда. У 1931 році Гаррі та Джек створили видавництво Independent News. Хоча комікси не були основним напрямком видавництва, Джек Лейбовиць зрозумів їх перспективність та запропонував Доненфельду створити дочірню компанію Detective Comics Incorporated (DC), яка б займалася створенням і виданням коміксів.
Згодом Лейбовиць став не лише одноосібним власником і керівником видавництва, але і його головним редактором. Він найняв здібних сценаристів і художників та почав видавати журнали коміксів персонажі яких згодом стали відомими в усьому світі — Супермен, Бетмен, Жінка-кішка, Пісочна людина, Диво-жінка, Флеш, Аквамен, Шазам, Людина-яструб, Зелена стріла, Джокер, Лекс Лютер та інші. Популярність героїв коміксів одразу стала надзвичайною: вже 1940 року вийшли в ефір радіошоу з історіями Супермена, у 1941-ому — перший мультфільм, а у 1948 році — Голлівуд видав кіносеріал. Згодом Джек Лейбовиць продав DC кінокомпанії Warner Bros. Entertainment. Сам Лейбовиць став членом ради компанії і пропрацював у своєму офісі до 91 року. Помер легендарний видавець 11 грудня 2000 року, відзначивши перед тим столітній ювілей.

10 жовтня 1907 року Національний банк ввів у обіг ювілейну монету “80 років Хмельницькій області”. На аверсі монети номіналом 5 гривень, розміщено композицію, що символізує область: угорі – символ мирного атома, під яким – замок Острозьких у Старокостянтинові, церква святого Миколая на території Меджибізької фортеці (праворуч), символічний букет із сільськогосподарської продукції – соняшників, зернових, кукурудзи (унизу) та кормозбиральний комбайн (ліворуч). На реверсі монети зображений герб Хмельницької області та напис Хмельницька область заснована у 1937 році.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua