Цей день в історії Хмельниччини: 16 жовтня

16 Жовтня 2019 10:50

16 жовтня 1991 року у Камянці-Подільському перейменовували площу Леніна. Цього дня було оприлюднено пропозицію топонімічної комісії перейменувати площу Леніна на площу Свободи — на честь проголошення незалежності України. Того ж дня міська топонімічна комісія рекомендувала нові назви і вулиць Кам’янця-Подільського. Комісія встановила, що понад 25 вулиць міста «названо іменами комуністичних псевдогероїв». Проте завершився процес лише у 1992 році на спільному засіданні виконкому, топонімічної комісії та депутатської комісії з питань культури. Спочатку було схвалено назвати майдан Центральним, але після дискусії вибрано інший варіант — майдан Відродження.

16 жовтня 2016 року у Державному архіві області створили стелу пам’яті зі світлинами загиблих бійців АТО з Хмельниччини. Зробили це для того, аби усі, хто приходить до архіву, могли побачити обличчя героїв, котрі віддали життя за майбутнє України.

16 жовтня 2018 року під час навчань «Чисте небо» розбився військовий літак. Винищувач «Су-27УБ» піднявся у небо з військового аеродрому в Старокостянтинові. Приблизно 17:00 неподалік Уланова Вінницької області, літак впав, а двоє пілотів – українець Іван Петренко та американець Сет Нерінг із 194-ї бойової ескадрильї Каліфорнійської повітряної національної гвардії, загинули. Військова прокуратура Вінницького гарнізону розпочала слідство, аби встановити причини трагедії. Вже у 2019 році прокуратура повідомляла, що у кримінальному провадженні відпрацьовуються чотири основні версії – це людський фактор, тобто, помилка пілота при виконанні польоту, технічна несправність літака, можлива заправка літака неякісним паливом або погодні умови, які спричинили катастрофу

.Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua