Цей день в історії Хмельниччини: 25 жовтня

25 Жовтня 2019 08:52

25 жовтня 1919 року у Кам’янці-Подільському спільна нарада представників ЗУНР та УНР. Під час наради генерал М.Тарнавський доповідав, що в строю залишалось 7000 вояків Української галицької армії: внаслідок епідемії, відсутності постачання різко знизилась дисципліна, зросло дезертирство. Старшини-фронтовики вимагали покінчити з війною, вступити в переговори з Дєнікіним чи Красною Армією. З доповідями також виступили голова уряду Ісак Мазепа — про внутрішнє й міжнародне становище України, військовий міністр Всеволод Петрів — про військове становище.

У Славуті на території Міжнародного збірного кладовища «Поле Пам’яті» 25 жовтня 2016 року перепоховали рештки 76 німецьких військовополонених. Військові загинули під час Другої світової війни. Це стало можливим за ініціативи Представництва Німецької Народної Спілки догляду за військовими похованнями. Служба займається розшуком та перепохованням німецьких солдатів часів Другої світової війни. Мета роботи у тому, щоб зберегти пам’ять загиблих солдат для їх живих родичів в Німеччині, які хочуть знати, де поховані близькі їм люди.

Минулого року 25 жовтня на місці масового вбивства Ізяславських євреїв у Сошенському лісі відкрили монумент. У семи кілометрах від Ізяслава, де згідно із документами, було вбито близько 2 000 євреїв Ізяслава та околиць. На відкритті були присутні представники посольств США, Ізраілю та Латвіі, лідери єврейських організацій України, раввини та місцева влада. Монумент розроблений латвійським скульптором Глєбом Пантелеєвим і виготовлений у Житомирській області.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua