4 листопада — день Казанської Богородиці: традиції, обряди та прикмети свята

4 Листопада 2019 11:15

У цей день дівчата і жінки проводять обряд для краси та моляться за дітей.

У православному світі 4 листопада встановлене свято Казанської ікони Божої Матері. Вважається, що цей чудотворний і найбільш шанований образ Богородиці оберігає слов’янські землі від воєн, розрух і ворожих полчищ.

Із цією іконою князь Дмитро Пожарський у 1612 році рушив воювати з польсько-литовським військом, і його військо повернулося додому з перемогою.

Біля Казанської ікони християни моляться про захист для воїнів і мир для Батьківщини. Також цим образом Богородиці під час обряду вінчання благословляють молодих. А щоб Божа Мати оберігала найменших, Казанську ікону вішають біля дитячих колисок.

Які в цей день традиції та обряди?

День Казанської ікони в народному календарі вважався важливою датою. На Русі це свято знаменувало прихід справжньої зими. Завершувалися сезонні будівельні роботи і жінки зустрічали із заробітків своїх чоловіків (теслярів, пічників, мулярів). Готували частування, щедро накривали стіл і пригощали годувальників.

А ще 4 листопада дівчата і жінки проводили нескладний обряд для краси, здоров’я і молодості обличчя. З ранку вставали рано (ще затемно) і вирушали в найближчий гай. Потрібно було відшукати там берізку, зірвати вкритий інеєм листок і протерти ним шкіру обличчя. Вірили, що після цього всі вади (віспини, прищі та плями) зійдуть.

У чому Богородиця допомагає жінкам?

День Казанської ікони шанують і святкують усі православні християни, але здавна на Русі жінки вірили, що їм Богородиця надає особливе заступництво.

Про що молитися перед іконою?

• Просять про допомогу, коли в житті необхідно прийняти правильне рішення.

• Моляться Богородиці, щоб уберегла від необдуманих вчинків, помилок і неправильних дій.

• Звертаються з проханнями захистити дітей, уберегти їх від хвороб та негараздів.

• Коли приходить відчай і не залишається сил на боротьбу з проблемами, просять Пресвяту Марію про підтримку у важкій ситуації.

• Моляться про зцілення від різних недуг (особливо від втрати зору та очних хвороб).

• Просять у Богородиці гармонійного і щасливого подружнього життя; звертаються по допомогу, якщо розладналися стосунки в родині.

Як звертатися до Богородиці?

Божа Матір чує кожного з нас, але розмовляти з нею треба правильно. Найкраще це робити в храмі, відвідуючи служби та запалюючи перед образами свічки. Якщо такої можливості немає, моліться біля образу Пресвятої Діви Марії в домашніх умовах.

Бажано звертатися до Богородиці рано вранці після того, як прокинетеся і вмиєтеся. Потрібно бути спокійними та налаштованими на молитву, викинути з голови всі сторонні думки.

«Пречиста Владичиця Богородиця! Сам Син Твій доручив Тобі піклуватися про Своїх учнів. За непомилковою вірою Церкви Ти — Мати всіх, хто любить Господа. Моли Сина Твого дарувати мені, послушниці волі Його, радість чесного шлюбу. Допоможи мені, моєму чоловікові та нашим дітям бути вірними Господу і жити згідно з заповідями Його. Ти знаєш, що таке радість материнства, що це — вчити немовля першим словам, виховувати чадо, відпустити дорослу дитину в доросле, самостійне життя. Благаю, Преблагословенна, уподоб і мене радості шлюбу і материнства. Я докладу всіх зусиль, щоб бути гідною цього дару! Амінь».

Запам’ятайте, важливо не багато разів читати молитву, а робити це щиро і з чистими помислами. Слова повинні йти з глибини душі.

Після прочитання молитов розкажіть Божій Матері свої проблеми та прохання. Але майте на увазі, що вона ніколи не послухає і тим більше не надасть допомогу в поганих побажаннях, які можуть зашкодити іншим людям.

Як просити Божу Матір незаміжнім дівчатам?

На Русі день 4 листопада вважався ідеальною датою для одруження. Люди вірили: якщо закохані на Казанську одружаться, то до самої старості щасливо проживуть. Про таке подружнє щастя і справжнє кохання мріє кожна дівчина.

Ну, хто з нас не хоче мати надійний чоловічий тил і люблячу сім’ю? Ось тільки зустріти свою другу половинку вдається не всім. Роки йдуть, молодість минає, а коханого все немає. У такому разі, незаміжні дівчата, не пропустіть 4 листопада і попросіть Богородицю послати гідного чоловіка. Підіть сьогодні на церковну службу та перед Казанською іконою поставте поруч дві свічки. Скажіть тихенько такі слова:

«Як ці дві свічки чистим полум’ям горять і рядочком стоять, так і я довіку проживу біля чоловіка вірного, а життя наше сімейне буде щасливе і світле».

Тепер тричі перехрестіть себе, поклоніться образу і йдіть додому, ні з ким не зупиняючись по дорозі та не розмовляючи.

Погодні прикмети на 4 листопада

  • Якщо цього дня ясна погода, то скоро чекайте сильного похолодання.
  • Злива на Казанську — провісник тривалої негоди. Але якщо дощ і не капнув 4 листопада, це недобрий знак, що віщує неврожай у майбутньому році.
Джерело: ukr.media