Хочете мати міцне здоров’я — уникайте імунних «убивць» у повсякденному житті

11 Листопада 2019 11:20

Group of men in park, outstretching arms against sun, rear view

До них належать неправильне харчування, поганий сон, стрес, холодні ноги та інші чинники.

За словами медиків, імунна система організму ніколи не спить: вона постійно зайнята відлякуванням бактерій і вірусів, завдяки чому мінімізується ймовірність постраждати від того чи іншого захворювання. Однак у повсякденному житті існують справжні «вбивці» імунної системи, які пригнічують цю функцію і загрожують нам багатьма хворобами, у тому числі досить небезпечними.

Нездоровий раціон

Картопля фрі, чипси, шоколад — якщо ми їх їмо забагато, організму починає бракувати важливих поживних речовин. У результаті базові процеси, у тому числі робота імунної системи, більше не можуть здійснюватися оптимально, і людина стає більш сприйнятливою до вірусів і бактерій.

Дослідники з Університету Бонна підтвердили це в дослідженні. Їхні дані свідчать про те, що імунна система реагує на харчування з високим вмістом жирів і калорій так само, як на бактеріальну інфекцію. Така реакція може, у свою чергу, мати драматичні наслідки: наприклад, різко прискорити розвиток судинних захворювань і діабету 2 типу.

Холодні ноги

Прислів’я недаремно стверджує, що ноги потрібно тримати в теплі. Наше тіло реагує на охолодження ніг — воно намагається захиститися від подальшої втрати тепла, для чого звужує всі кровоносні судини. Це означає, що важливі для захисту організму слизові оболонки починають погано забезпечуватися кров’ю. Через холодні й сухі слизові оболонки хвороботворні віруси легше проникають в організм.

Нестача сну

Нічний сон — це період посиленої роботи тіла з відновлення: у ньому вивільняється дуже багато речовин, які зміцнюють захисні сили організму. Щоб мати гарне здоров’я, спати потрібно достатньо. Той факт, що в людей із постійним недосипом організм має знижену здатність утворювати антитіла, важливі для імунного захисту, неодноразово підтверджувався дослідженнями.

«Щоб організм боровся з інфекційними збудниками якнайкраще, треба спати близько 8 годин на добу. При менш ніж 6 годинах сну наше здоров’я може значно постраждати в довгостроковій перспективі», — підкреслюють експерти.

Куріння

Особливу небезпеку для імунної системи становить той факт, що куріння пошкоджує в бронхах війки, які беруть на себе функцію виведення сміття з наших легень. Ці тонкі волоски хвилеподібними рухами виносять усі забруднюючі компоненти, а також патогени назовні. У курців такі вії атрофуються. Куріння призводить до збільшення періоду одужання і посилення тяжкості захворювання у разі простудних захворювань, причому навіть якщо воно пасивне, зазначають науковці.

Стрес

Звичайно, в повсякденному житті не уникнути стресу, але головне, щоб стрес не перейшов у хронічну фазу. Багато досліджень показали, що тривалий стрес впливає на захист організму від патогенів: клітини-кілери, що містяться в крові й захищають нас від вірусів, бактерій та грибків, стають неактивними, а кількість імунних клітин зменшується. Як результат, сприйнятливість до всіх хвороб різко збільшується. За словами вчених, на людей, які перебувають у стані постійного стресу, навіть щеплення діють гірше, ніж на інших.

Алкоголь

Спиртне знижує не тільки поріг гальмування, але й наш імунний захист. Наприклад, вчені з Університету Лояла в Чикаго виявили, що в організмі за кілька годин після вживання алкоголю стає менше моноцитів (імунних клітин) і природних клітин-кілерів. Це призводить до того, що організм гірше відбиває атаку вірусів того ж грипу, а вже існуючі в ньому захворювання посилюються.

Джерело: ukr.media