День Іони 18 листопада: історія, традиції та прикмети свята

18 Листопада 2019 11:44

Цей день був останнім днем збору редиски. Часто саме в цей день овоч з’являвся на столах господинь. Редьку терли або нарізали шматочками, подавали з олією, цибулею і сіллю.

Народне свято День Іони відзначається 18 листопада 2019 року (за старим стилем — 5 листопада). У церковному календарі це дата вшанування пам’яті архієпископа Новгородського і Псковського Іони, раніше ігумена Отенської пустелі.

Історія

У кінці IV століття в Новгороді народився хлопчик на ім’я Іван. У 3 роки він втратив матір, а в 7 років — батька. На виховання взяла його вдова Наталія Медоварцева. Вона відрізнялася праведністю і виростила Іона в побожності та вірі. Ще в дитячому віці йому напророчили, що він буде зведений у священний сан. Пророцтво блаженного Михайла Клопського збулося через 50 років.

Коли став дорослим, Іван відправився в Отенську пустелю, де і прийняв чернецтво під ім’ям Іона. Пізніше він був обраний ігуменом, а в 1458 році став Новгородським архієпископом.

Іона створив багато чудес, одним із яких є припинення мору на Новгородській землі шляхом здійснення хресного ходу у Зверін монастир. Хвороба, яка забрала понад 250 тис. життів, зникла. Іона заснував безліч притулків, допомагав вдовам і сиротам, надавав допомогу в облаштуванні Соловецького монастиря.

5 листопада 1470 року він помер, але дива продовжувалися. Люди, які приходили до його труни, отримували зцілення.

Традиції та обряди

У цей день незаміжні дівчата просять Господа Бога про доброго чоловіка. Існує повір’я, що якщо на зорі навколо будинку розкидати зроблені своїми руками дрібнички та дрібні монети, то женихи незабаром з’являться біля порога.

Закінчується збирання плодів чорної редьки. На столі з’являються різні страви з неї.

Прикмети

  • Якщо в день Іони падає сніг, то зима буде сніжною.
  • Імла вкрила місяць — до довгої негоди.
  • Якщо верба вкрилася інеєм, то зима буде довше звичайної.
  • Якщо всі дерева вкрилися інеєм, то незабаром наступить відлига.
  • Якщо сніг йде і лягає нерівно, то майбутній урожай жита буде багатим.
  • Якщо дме вітер з півночі, а на небі немає хмар, то незабаром похолодає.
  • Знайдений у цей день у своєму дворі чужий віник свідчить про те, що на членів сім’ї наведена порча.
Джерело: ukr.media