Цей день в історії Хмельниччини: 19 листопада

19 Листопада 2019 12:10

19 листопада 1920 року у Волочиську завершилися переговори УНР з польською стороною про перехід залишків армії УНР на територію Польщі. Вночі 21 листопада 1920 від польської сторони було отримано дозвіл на перехід кордону. Того ж дня на західний берег ріки Збруч перейшло близько 12 тисяч вояків та військове і політичне керівництво УНР. Це був фактичний кінець УНР. На цей момент Петлюра був єдиним діючим членом Директорії. Поляки, які були в боргу перед тепер вже колишнім союзником за Варшавським договором, гарантували ставлення до вояків УНР як до інтернованих і обіцяли зберегти її частини у таборах у Польщі.

19 листопада, 1942 року видання «Нова Шепетівщина» надрукували оголошення про загублені калоші. Гумові калоші, набули популярності у 1920-х і на ті часи були дефіцитом для селян. Тож поява такого оголошення на той час не була дивною. В оголошенні йшлося: «У громадянина Шевчука пропав лівий калош. Хто знайшов – просимо повідомити видавництво нашого часопису».

19 листопада 2015 року у Шепетівці проходила Міжнародна науково-краєзнавча конференція«Південно-Східна Волинь: від давнини до сьогодення». В ході конференції одним з досліджуваних питань було можливе перебування у Славутському санаторії Лесі Українки. У збірнику матеріалів конференції вміщено доставлене у Славуту в 2002 році фото з Австралії, де на фоні однієї з будівель кумисової здравниці можна побачити групу людей, котрі там лікувалися. В одній з жіночих постатей фахівці-історики і літератори впізнають знамениту поетесу.

19 листопада 2017 року у зоні АТО загинув Віталій Пасічник із села Стара Гута, що на Дунаєвеччині. 24-річний солдат загинув поблизу селища Кам’янка (Ясинуватський район) під час пожежі у бліндажі.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua