Уряд передав на приватизацію низку державних підприємств Хмельниччини

28 Листопада 2019 11:13

Нещодавно Кабінет міністрів України передав на приватизацію 76 державних підприємств. До їх числа увійшла десятка компаній, які працюють на території Хмельницької області.

«Ми передали ще 76 державних підприємств на приватизацію, — цитує прем’єр-міністра України Олексія Гончарука пресслужба Кабміну. — До кінця року Фонду держмайна маємо передати 500 державних підприємств. З них вже передали 415. У разі їх продажу державний бюджет може отримати до шести мільярдів гривень».

За інформацією пресслужби Кабміну, наразі приватизація є одним з пріоритетних завдань Уряду визначених у програмі його діяльності. Майно цих підприємств буде продаватися на прозорих аукціонах.

Повний список державних підприємств можна знайти у розпорядженні Кабміну від 20 листопада цього року та у наказі Фонду державного майна України.

Наразі до цього списку потрапило 10 державних підприємств Хмельницької області. Курує їх діяльність Міністерство аграрної політики та продовольства України. Серед них є підприємства з позитивними та негативними фінансовими показниками. Кореспонденти сайту «Є» поцікавилися, які компанії найближчим часом можуть приватизувати.

Державне підприємство «Закупнянський кар’єр» — селище міського типу Закупне Чемеровецького району. Його основний вид діяльності полягає у добуванні декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю.

На ресурсі «YouControl» зазначається, що торік фінансові активи ДП «Закупнянський кар’єр» оцінювалися у 9 мільйонів 700-800 тисяч гривень, його виторг за 2018-й склав 42-43 мільйони гривень, а зобов’язання — 3 мільйони 200-300 тисяч гривень. Торік ріст його прибутків становив понад 364 відсотки.

Державне підприємство «Нігинський кар’єр» — селище Сахкамінь Кам’янець-Подільського району. Його основний вид діяльності теж полягає у добуванні декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю.

На ресурсі «YouControl» зазначається, що торік фінансові активи «Нігинського кар’єру» оцінювалися у 23-24 мільйони гривень, його виторг склав 9 мільйонів 100-200 тисяч гривень, а зобов’язання — 49-50 мільйонів гривень. Торік ріст його прибутків становив понад 2532 відсотків.

Нагадаємо, у 2013 році прокуратура звинувачувала очільника цього підприємства в тому, що він продавав щебінь за заниженими цінами й наніс державі 135,9 мільйона гривень збитків. Проте тоді правоохоронці не змогли довести вини директора «Нігинського кар’єру» у Вищому господарському суді. Крім того, у 2015 році хмельницькі поліцейські підозрювали працівників цього підприємства у спустошенні надр «Нігинсько-Вербецького» родовища.

До теми: Хмельницький залізничний вокзал можуть передати приватним компаніям

Державне підприємство «Понінківське» — селище міського типу Понінка Полонського району. Основним видом діяльності цього підприємства є змішане сільське господарство, зокрема, вирощування зернових культур. Ресурс «YouControl» наводить його останні фінансові показники за 2011 рік. Проте станом на листопад цього року державне підприємство мало податкову заборгованість у 72 тисячі 704 гривні.

Нагадаємо, прокуратура Хмельницької області встановила, що ДП «Понінківське» через приховані угоди оренди неправомірно надало в користування приватним компаніям землі, які мають особливу цінність. Крім того, ще у 2015 році Уряд вніс його у перелік підприємств, які підлягають приватизації.

Радгосп «Лісогринівецький» — село Лісові Гринівці Хмельницького району. Також має основним видом діяльності змішане сільське господарство. Ресурс «YouControl» повідомляє, що виторг радгоспу в 2018 році склав нуль гривень, а зобов’язання — 310-320 тисяч гривень. Його активи оцінювали в 210-220 тисяч гривень.

Державне підприємство «Староушицьке» — селище міського типу Стара Ушиця Кам’янець-Подільського району. Його основний вид діяльності зазначається як вирощування зернових і технічних культур. «YouControl» наводить його останні фінансові показники за 2006 рік. Проте станом на 1 листопада цього року державне підприємство мало 100 тисяч 598 гривень податкової заборгованості.

Нагадаємо, що «Староушицьке» ще у 2006 році визнали банкрутом, проте у відкритих реєстрах досі залишається інформація, що воно «не перебуває у процесі ліквідації».

Державне підприємство «Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів» — селище міського типу Дунаївці. «YouControl» зазначає, що у 2018-му його активи складали 79-80 мільйонів гривень, виторг — 67-68 мільйонів гривень, а зобов’язання — 27-28 мільйонів гривень. Ріст прибутків оцінюють в понад сім відсотків.

Нагадаємо, у 2017 році Держрезерв позивався до Дунаєвецького хлібокомбінату на понад 60 мільйонів гривень.

Державне підприємство «Хмельницьке» — місто Старокостянтинів. Його основний вид діяльності — вирощування зернових і технічних культур. Воно підпадало під продаж ще у 2015 році. «YouControl» подає останні фінансові показники цього державного підприємства за 2016 рік. Станом на 1 листопада 2019 року воно мало податкову заборгованість у понад 21 тисячу гривень.

Державне підприємство радгосп «Колодіївський» — село Колодіївка Кам’янець-Подільського району. Його основним видом діяльності зазначається вирощування зернових і технічних культур. За інформацією «YouControl», активи й виторг радгоспу після 2003 року оцінюють на рівні нуля гривень. Проте станом на 2018-й його зобов’язання складали 580-590 тисяч гривень.

Нагадаємо, що у 2017 році жителі Кам’янеччини вважали, що землі радгоспу «Колодіївський», які мали розпайовувати, були незаконно захоплені.

Манятинська державна сільськогосподарська машинно-технологічна станція — село Манятин Славутського району. Офіційно її основний вид діяльності — вирощування сезонних культур. Інформації про фінансові показники підприємства немає. Крім того, у «YouControl» зазначається, його статутний капітал рівний нулю гривень.

Державне підприємство «Сільськогосподарське підприємство «Хмельницьке» — село Цвітоха Славутського району. Його основний вид діяльності полягає у змішаному сільському господарстві. Це державне підприємство також підпадало під приватизацію в 2015 році. Ресурс «YouControl», зазначає, що торік активи, виторг і зобов’язання «Хмельницького» складали нуль гривень, останні позитивні фінансові показники були в 2014 році. Крім того, воно заборгувало 474 тисячі 893 гривні податків.

Крім того, під приватизацію підпадає державне підприємство «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу», яке має філію у Хмельницькій області.

Андрій ЯЩИШЕН

 

Джерело: ye.ua