Цей день в історії Хмельниччини: 2 грудня

2 Грудня 2019 10:31

2 грудня 1863 року у повітовому суді Подільської губернії розглядалася справа про фальсифікацію виборів. На лаві підсудних був проскурівський міський голова Савицький. Його звинувачували в протиправних діях при проведенні виборів кандидатів на посаду міського голови та у перевищенні повноважень. Ця справа у повітовому суді розглядалася впродовж майже восьми років – з 2 грудня 1863 року по 2 березня 1871 року. Такі судові справи були не поодинокі. У фондах Держархіву Хмельницької області збереглося чимало матеріалів про зловживання міських чиновників міста Проскурова, переважно середини ХІХ століття. Як закінчилися більшість таких справ, достеменно невідомо. Лише по документах деяким справ можна визначити покарання. Проте чи були вони виконані, вияснити не можливо – документи не збереглися.

2 грудня 1919 року до Проскурова, залишеного денікінцями, увійшли польські війська. Місто перебувало під польською владою до липня 1920 року. У січні-лютому 1920 року Проскурів і прилеглий район був перетворений польською владою на опорний військовий пункт. Тут зосереджено польську піхотну бригаду, 8-му дивізію, три піхотних полки 12-ї дивізії, два кавалерійських полки.

2 грудня 2002 року у Хмельницькому представництво міжнародного університету розвитку людини «Україна» було реорганізоване у філію. Вже 17 червня 2005 року – філія реорганізована у Хмельницький інститут соціальних технологій. За сімнадцять років своєї діяльності інститут сформувався в інклюзивний освітній комплекс четвертого рівня акредитації, в якому вперше на Хмельниччині створене безбар’єрне середовище для здобуття вищої освіти для усіх верств населення, в тому числі соціально незахищених студентів та студентів з особливими потребами.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua