До заповідника «Межибіж» передали конфісковану на митниці ікону

17 Грудня 2019 12:10

Ікону святого Миколая передали митники до фондів Державного історико-культурного заповідника «Межибіж». За повідомленням Галицької митниці Держмитслужби, загалом працівники установи передали в культурні заклади України 19 предметів, які вилучили під час незаконного перевезення через кордон. Тож, окрім заповідника «Межибіж», на Хмельниччині експонати також отримав і Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець». А саме – одинадцять монет різного номіналу, датованих 1762-1842 роками.

В заповіднику «Межибіж» зазначають, символічно, що львівські митники передали ікону напередодні свята Миколая. Окрім того, іменем святого названа й давня замкова церква, розташована на території Меджибізької фортеці.

«Чиї саме фонди поповнять конфісковані культурні цінності – розподіляє Міністерство культури. Тому це було для нас своєрідним сюрпризом. Ікона, яку нам передали, потребує дослідження, поки ми про неї знаємо небагато. Відомо, що це православна ікона. Вона написана на дереві. Датування – кінець ХІХ початок ХХ століття. Ікона потребує реставрації, про що ми потурбуємося найближчим часом», – розповідає Ігор Западенко, заступник директора Державного історико-культурного заповідника «Межибіж».

На загал показати ікону в заповіднику планують навесні – під час храмового свята, яке припадає на 22 травня – день перенесення мощей святого Миколая Чудотворця.

Загалом, зазначає Ігор Западенко, це вже другий випадок, коли до заповідника «Межибіж» передали конфісковані культурні цінності.

«Торік митники нам передали невеличку колекцію монет 1920-х років. А цього разу отримали ікону, яку намагалися вивезти за кордон. Тепер вона стане доповненням до колекції, яка є у фондах Державного історико-культурного заповідника «Межибіж», – каже пан Западенко.

Ірина ОЛІЙНИК

Джерело: ye.ua