Цей день в історії Хмельниччини: 18 грудня

18 Грудня 2019 11:15

18 грудня 1390 року датується перша письмова згадка про місто Заслав (нині Ізяслав). Походить вона з правового акту яким підтверджується володіння містом князеві Федору Острозькому. Прикро, що оригінал цього документа до наших днів не зберігся, зате є його затверджена копія 1544 року. Заславщина або як її тоді називали Заславське князівство було у володінні князів Заславських. Князі не підлягали місцевій адміністрації (повітовій чи воєводській), лише в деяких питаннях великому князю литовському чи польському королеві. На Заславщині безроздільно панувало князівське право, завдяки чому вона фактично перетворилася на державу в державі. В часи панування російської імперії місто отримало сучасну назву. Так, 8 грудня 1792 року російська імператриця Катерина ІІ своїм указом повеліла найменувати Заслав Ізяславом (дослівно — Изъяславль). Проте місцеві мешканці продовжували називати місто його історичним найменуванням. І тривало це словесне протистояння ціле століття, аж поки ще один російський імператор Микола ІІ не видав і свій указ «Про перейменування повітового міста Заслав Волинської губернії, на Ізяслав» і запровадив цілу систему примусу і покарань за невиконання його височайшого повеління.

18 грудня 2014 року в зоні проведення АТО загинув Сергій Оврашко з села Коськів, Шепетівського району. Військовий з побратимами потрапив в засідку в районі міста Щастя під Луганськом поблизу села Старий Айдар. Чоловік ніс службу у 24-у окремому штурмовому батальйоні «Айдар».

18 грудня 2017 року на Хмельниччині відбувся мітинг аграріїв. Вони перекрили дорогу біля села Прибузьке (колишня назва Червона Зірка) із вимогою до керівників держави зробити усе, щоб був прийнятий законопроєкт № 7403, який стосувався змін до податкового кодексу.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua