Триває оцифрування архіву Музею Ханенків

26 Грудня 2019 10:46

Частина архіву Музею Ханенків у різні часи була втрачена. Однак спадщина, яка дійшла до нас, дає можливість фахівцям влаштовувати унікальні виставки

Музейні архіви, як і архіви загалом  – це дещо особливе, це місце для дослідників, де можна на основі єдиного документа чи фрагмента зробити справжнє відкриття, або ж підтвердити чи спростувати певну гіпотезу. Це місце, де можна знайти щось унікальне, що стане грунтов для виставки, нової експозиції, чи підкаже тему для нової розробки.

«Якщо музей – це інститут соціальної пам‘яті, то музейний архів – це пам‘ять інституції», зауважує Музей Ханнків, і розповідає, що унікальний архів закладу зберегти було зовсім не просто. Зокрема,  ХХ століття з виром його непростих подій було тяжким:  у 1922 було втрачено родинний архів Ханенків, на початку 1930-х відбулося знищення частини архіву, часи  Другої світової теж наклали свій відбиток. До того ж, відсутність належних умов зберігання та уваги до наповнення – усе це суттєво позначилися на обсязі та стані збережених документів.

«Останнім часом, однак, зусиллями Maria Kulinich і Наталья Емельянова основна частина наукового архіву музею була належним чином упорядкована та описана відповідно до сучасних вимог, триває оцифрування та наповнення бази даних, опис фотонегативів на склі тощо. Це велика робота, без якої музей не міг би повноцінно функціонувати. А часом з однієї лише архівної теки можна зробити цілу виставку – як-от Ханенківські антики: історія архівної теки (один з експонатів якої ілюструє цей допис, а саму виставку продовжено до 19 січня!)», зауважує генеральний директор The Khanenko Museum Катерина Чуєва.

ДОВІДКА. На виставці «Ханенківські антики. Історія архівної теки» представлені 37 акварелей  Мстислава Фармаковського (1873-1946) із зображеннями антиків з колекції Богдана та Варвари Ханенків, а також предмети, що збереглися у фондах музею до сьогодні.

Джерело: https://www.poglyad.tv/otsyfrovuyetsya-arhiv-the-khanenko-museum/