Якщо проявити фантазію і кмітливість, то рецептів таких оригінальних зимових напоїв можна зібрати досить багато. Чергуючи їх, легко урізноманітнити меню людини, що стежить за фігурою і не бажає перевищувати калорійність добового раціону.
Взимку завжди хочеться смачного пиття, яке ще й зігріє. Як хочеться гарячого какао з маршмеллоу або чашечку гарячого шоколаду в холодний зимовий день! Але проблема в тому, що такі напої, крім тепла, несуть в собі багато калорій. Однак є й такі рецепти, які допоможуть приготувати зігріваючий напій, який здатний не тільки побалувати гурмана, але навіть допомогти схуднути при цьому, якщо вживати їх правильно, інформуєUkr.Media.
Імбірно-лимонний чай
Лимон і імбир — не просто смачні та запашні продукти. Крім інших корисних властивостей, обидва вони сприяють позбавленню від відкладання жиру в організмі. Лимон малокалорійний і в ньому багато вітаміну С, якого так потребує організм людини, що знаходиться в режимі обмеженого харчування. Імбир так само щедрий на вітаміни та мінерали. Він значно збільшує термогенез і притуплює відчуття голоду.
Щоб приготувати відмінний зігріваючий напій, потрібно:
- вимити 100 г імбиру та один лимон;
- розрізати лимон на часточки та ретельно видалити всі, навіть найдрібніші зернятка, інакше напій буде гірким;
- нарізати інгредієнти на шматочки та перемолоти блендером до стану пюре:
- лимон — обов’язково з шкіркою, імбир — за бажанням;
- чайну ложку отриманої суміші залити водою або вже завареним чаєм 60-70 градусів, дати настоятися під кришкою 5 хвилин;
- додати ложку меду і пити, насолоджуючись і гріючись.
Цей ароматний і смачний чай можна пити й в холод, й в спеку: він має здатність стабілізувати теплообмін. Але взимку його пити набагато приємніше. До того ж, він може допомагати підтримувати вагу. В цьому випадку, при вживанні напою в другій половині дня, коли метаболізм сповільнюється, мед можна не додавати, — чай прекрасний за своїми смаковими якостями й без нього.
Грейпфрутовий імбирно-обліпиховий настій
У грейпфруті містяться біофлавоноїди та ферменти, які покращують травлення та обмін речовин. Імбир відмінно зігріває і покращує обмінні процеси, що важливо в процесі позбавлення від ожиріння. Обліпиха відмінно тонізує.
Для приготування настою беруть літр води, 100 г кореню імбиру, пів склянки соку обліпихи та половину грейпфрута без шкірки. У холодну кип’ячену воду додають дрібно натертий корінь імбиру і дрібно нарізаний м’якуш грейпфрута, настоюють годину. Потім додають сік обліпихи та при бажанні — чайну ложку меду, перемішують. У пів склянки настою додають пів склянки дуже гарячої води та п’ють, як чай, в холодний зимовий день. Напій добре втамовує спрагу і зігріває. Важливо також, що він містить дуже мало калорій і не вимагає смачненького, бо має яскравий смак.
Ягідний каркаде
Чай каркаде має оригінальний смак, який дозволяє втамовувати спрагу ним і в спеку, і в морозні зимові дні. Тільки влітку його п’ють холодним, а взимку — гарячим.
Чай з пелюсток квітки гібіскусу знає багато людей. У гарячому вигляді він не тільки зігріває, а й має протизапальну дію, що особливо цінно в холодні дні. Але каркаде має трішки кислуватий смак, який вимагає підсолоджування. А якщо додати в нього кілька інгредієнтів, то ні цукор, ні мед не знадобляться. Пелюстки гібіскусу заварюють разом з листям свіжої або сушеної м’яти, а як тільки чай буде готовий, додають в нього маленьку жменю свіжих або заморожених ягід. З каркаде добре поєднуються полуниця, смородина, ожина, вишня, малина. Вибирайте ягоди за бажанням і насолоджуйтеся відтінками смаків низькокалорійного напою, який несе тепло літа.
Журавлинно-апельсиновий пунш
Ягідні та фруктові соки дарують багато енергії, яка, звичайно ж, позначається на метаболізмі, покращуючи його. Однак самі по собі свіжовичавлені соки не сприяють схудненню і не зігрівають.
Але в гарячому вигляді й зі спеціями вони творять чудеса. Наприклад, зі склянки журавлинного та склянки апельсинового соку, половини склянки води, чайної ложки меленого імбиру, меленої кориці та мускатного горіха на кінчику ножа можна приготувати прекрасний гарячий пунш. Для цього: з’єднують соки, воду і мелені спеції та нагрівають на повільному вогні при закритій кришці 5-10 хвилин, не доводячи рідину до кипіння; розливають по заздалегідь підігрітому посуді, прикрашеній скибочками лимона та апельсина. Подають напій відразу ж, гарячим. При бажанні можна додати трохи меду — це не сильно підвищить калорійність пуншу, але додасть йому терпкість, насиченість і протизапальні властивості.
Чай-лате
Якщо ви любите насичені напої з додаванням молока, то зовсім не обов’язково пити каву зі згущеним молоком, вершками або какао на молоці з цукром.
Набагато корисніше для фігури приготувати оригінальний чай-лате: заваріть 2 склянки чорного чаю і вилийте його в каструлю; додайте 2,5 склянки молока, 2 гвоздички, 2 кардамону, ¼ ложку меленого імбиру, мускатний горіх на кінчику ножа; все доведіть до кипіння і відразу вимкніть, дайте настоятися 15 хвилин; процідіть і пийте, при бажанні — з додаванням меду.
Масала
Спеціальний рецепт чаю на молоці — родом з Індії. У кожній провінції існує свій рецепт масалу, тому з прянощами, що входять до його складу, можна сміливо експериментувати.
Дві столові ложки крупнолистового чорного чаю заварюють половиною склянки води і додають дрібно-порізаний шматочок імбиру і за смаком гвоздику, кардамон, корицю, чорний перець. Ідеально, якщо вони будуть змелені в кавомолці. Всю суміш кип’ятять кілька хвилин і потім додають 2 склянки молока і доводять до кипіння, потім розливають через ситечко і п’ють. Завдяки спеціям, цей пряний напій допомагає зменшити апетит і поліпшити обмін речовин. Він прекрасно зігріває і насичує, може використовуватися в якості перекусу.