5 січня — день Федула Зимового: історія, традиції та прикмети свята

5 Січня 2020 14:03

В православ’ї 5 січня день шанування святого Феодула Крітського. У народному календарі дата називається день Федула, інформує Ukr.Media.

Ким був святий Феодул?

Мало достовірних фактів про життєвий шлях цього святого. Відомо, що проживав Феодул в III столітті на острові Кріт. Разом з іншими мучениками він постраждав за християнську віру при імператорі Декії. Їх катували страшними тортурами тридцять днів, після чого обезголовили.

Які на цей день обряди і традиції?

Протягом багатьох століть у народі помітили, що в день Федула завжди дмуть дуже сильні вітри. Навіть прислів’я придумали на цей рахунок: «прийшов Федул, так і вітер подув».

На Русі існував звичай обходитися в цей день без гострих предметів (вил, сокир і ножів), намагалися все в господарстві робити без їх застосування. Тому що згідно з забобонами, хто пораниться на Федула, той весь рік буде хворіти.

Ця прикмета дійшла до наших днів, і особливо дотримується медиками, на 5 січня хірурги намагаються не призначати планових операцій (коли є можливість, то переносять на інше число).

Наші предки в цей день приймалися наводити чистоту і порядок в оселях, готуючись до світлого свята Різдва Христового, яке відзначається 7 січня.

Ретельне прибирання проводили не тільки в будинках, але і у дворах, і в господарських будівлях. Адже напередодні свята 6 січня вже роботами з прибирання займатися не можна, можна тільки готувати частування для застілля.

Ще слов’яни в цей день не підшивали поділ на одязі, боялися, що так можна вкоротити життя і прожити менше покладеного земного терміну.

Навчіться правильно формулювати свої мрії, і вони неодмінно збудуться. В народі вірили, якщо 5 січня загадати бажання, то воно обов’язково здійсниться.

Прикмети на виконання бажань

Кожному з нас хочеться, щоб заповітна мрія не залишалася чимось захмарним і нездійсненним, а неодмінно втілювалася в життя. Тому так тісно виконання бажань переплітається з народними прикметами.

Запам’ятайте, у загаданого вами бажання є відмінний шанс збутися, якщо:

1. У вас із ока впала вія, а ви вгадали, з якого саме — з лівого або правого.

2. Зустрінете десять вагітних жінок протягом дня.

3. Будете стояти або сидіти між тезками (людьми з однаковими іменами).

4. Почувши дзвін у вусі, зверніться відразу ж до першої ліпшої людини із запитанням: «В якому вусі дзвенить?», а вона відгадала.

5. Встигнете сказати свою мрію між проблиском блискавки і гуркотом грому.

Так що якщо у вашому житті сталася хоч одна з перерахованих вище ситуацій, відразу ж говоріть бажання, воно неодмінно здійсниться.

Ну і, звичайно ж, не забувайте про таємничу ніч у році. Здавна повелося в новорічну ніч розповідати Вищим Силам про свої найпотаємніші мрії.

Ще одна сильна ніч — напередодні Водохреща. В народі вірять, що вночі з 18 на 19 січня відкриваються небеса. Треба вийти на вулицю, поглянути на небо і звернутися до Господа зі своїми бажаннями, попросити у нього якнайшвидшого їх здійснення.

Дуже важливо навчитися правильно формулювати мрію. По-перше, ви повинні чітко уявляти, чого саме хочете. По-друге, бажання слід вимовляти вголос обов’язково в теперішньому часі.

Наприклад, треба говорити: «Я здорова», а не «Я хочу бути здоровою». По-третє, вірте у свою мрію і постійно уявляйте, що вона вже збулася. А коли все виконується, не забувайте дякувати за це Богові.

Погодні прикмети на 5 січня

  • Погода в день Федула підкаже, якого липня чекати майбутнім літом. Якщо цілий день сипле сніг і дме сильний вітер, то в липневі дні буде холодно і дощитиме.
  • Сьогодні спостерігають за домашніми тваринами та птицею. Якщо кури поводяться неспокійно, значить, в найближчі дні чекайте сильну заметіль. Тріскучі морози віщує кіт, який забрався 5 січня в тепле містечко.
Джерело: https://ukr.media