Цей день в історії Хмельниччини: 8 січня

8 Січня 2020 10:35

Цей день в історії став визначним для мешканців Полонного та Кам’янець-Подільського.

8 січня 1840 року була заснована Подільська палата державних маєтностей – адміністративна та фіскальна установа міністерства держмаєтностей тодішньої Російської імперії. Згідно з законом в західних губерніх, в тому числі і Подільській, діяла на особливих правах. Управляла казенними землями і лісними угіддями в губернії, здійснювала нагляд за волосними і сільськими установами, за виконанням селянами повинностей, а також керувала діяльністю окружних управлінь державного майна. Ліквідована згідно з указом від 22 грудня 1866 року. Функції було передано губернському управлінню землеробства і державного майна.

Місто Полонне було визволене від загарбників 8 січня 1944 року військами 60-ї армії. Першими увійшли до Полонного бійці 322-ї стрілецької дивізії 15-го стрілецького армійського корпусу. Відступаючи, ворог повністю знищив центральну частину міста. Зазнали великих руйнувань фарфоровий завод, млин, залізнична станція, пограбовано приміські колгоспи. Гітлерівці спалили 1747 житлових будинків, зруйнували всі школи і клуби. Навіть за неповними даними окупанти розстріляли, повісили і замучили понад 8 тисяч жителів Полонного і району, серед них багато жінок і дітей.

8 січня 1939 року в с. Коханівка Полонського району народився поет Петро Карась. Після семирічної школи закінчив Славутське педучилище, а далі – факультет журналістики Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка. Працював у газеті «Радянське Поділля», очолював обласну молодіжну газету «Корчагінець». Став заслуженим журналістом України. Особливої уваги заслуговує пісенний репертуар Петра Карася. Він створив лібрето до вокально-хореографічної композиції «Від весілля до весілля», його вірші «Місто над Бугом», «Коні копитами цокають», «Козацькому роду нема переводу» (співавтор), «Вкраїно, матінко моя», «Дві троянди», «Гуляйполе», «Віват, Хмельницький!» покладено на музику. Також він є автором багатьох поетичних збірок. Помер 16 серпня 2019 року.

У 1961 році, 8 січня на Кам’янець-Подільському цукровому заводі вироблено першу продукцію. Будівництво Кам’янець-Подільського цукрового заводу було оголошене народним будівництвом і розпочато в 1959 році, а вже восени 1961 завод запрацював. Завод обладнали новою технікою і щодоби він переробляв 25 тисяч центнерів сировини.

В цей день у 1999 році Єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній Махота здійснив рукопокладення у сан священика Української православної церкви тоді Київського патріархату Дмитра Бельзецького. Після цього отець Дмитро став настоятелем храму Святого Апостола Андрія Первозванного в Кам’янці-Подільському. Одночасно він працював журналістом: у 1996—2003 роках був заступником головного редактора газети «Фортеця», 2003 року став головним редактором газети «Народовладдя».

8 січня 2014 року сайт «Є» писав про те, що хмельницька ялинка – одна із найвищих в Україні. Вона поступалася лише вінницькій та харківській. Тоді 26-метрове новорічне дерево обійшлося хмельничанам у 30 тисяч гривень.

8 січня 2019 року в центрі Хмельницького пройшов парад вертепів. Містяни, одягнувшись у вбрання різдвяних персонажей, йшли вулицею Проскурівською, співаючи колядки та щедрівки. У загальноміському колядуванні взяли участь близько 30 творчих та освітніх колективів міста. Загалом до театрального дійства долучилися кілька сотень хмельничан.

Юна МІТРАШКО, Ірина ОЛІЙНИК

 

Джерело: ye.ua