Український закон про середню освіту викликав істерику Москви

20 Січня 2020 10:20
У Росії закликають ООН, ОБСЄ та Раду Європи оцінити дії української влади щодо закону про середню освіту. Там вважають, що він дискримінаційний.

Про це йдеться в заяві МЗС РФ.

«Всупереч висновку Венеціанської комісії при підготовці закону українською владою не були проведені консультації з представниками національностей, які проживають на Україні», — вважають у Росії.

Зазначимо, що «Закон про повну загальну середню освіту» парламент прийняв 16 січня. У ньому йдеться про те, що мовою навчання в закладах загальної середньої освіти є державна, а представники корінних народів України мають право здобути повну загальну середню освіту мовою корінного народу поряд із державною мовою. Натомість представники нацменшин можуть здобути початкову освіту мовою нацменшини поряд із державною.

У представників, які належать до нацменшин, мови яких є офіційними мовами ЄС, у 5 класі повинні мати не менше, ніж 20% навчання державною мовою із щорічним збільшенням цього обсягу: не менше, ніж 40% у 9 класі. Щоб здобути профільну середню освіту, представники повинні мати не менше, ніж 60% навчання українською.

Раніше міністерка освіти Ганна Новосад пояснила, що російськомовні школи перейдуть на українську мову навчання з вересня 2020 року. А школи з мовами нацменшин, які належать до мов Євросоюзу, — з вересня 2023 року.

«І тих, і тих ми до цього переходу повинні підготувати. Проте в цих школах, які будуть навчатися переважно українською мовою, все одно буде зберігатися можливість вивчати свій предмет — рідну мову рідною мовою. Якщо ми говоримо про російську меншину, то це буде окремий предмет, плюс можна буде мати окремі факультативи», — розповіла міністерка.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/u-rf-ne-zadovoleni-zakonom-ukrayini-pro-serednyu-osvitu-voni-prosyat-oon-obsye-i-radu-yevropi-ociniti-diyi-vladi