Цей день в історії Хмельниччини: 3 лютого

3 Лютого 2020 10:16

Згадки про події 3 лютого різні – від революційного кохання до втрат на полі бою та історичні факти реформування районів нашої області.

В працях краєзнавців, 3 лютого 1931 року розформовано Китайгородський район, утворений 7 березня 1923 року. Його територію передано до Староушицького району, який у свою чергу 23 вересня 1959 року увійшов до складу Кам’янець-Подільського району. Загалом, 3 лютого 1931 року на Україні ліквідовано 119 районів.

3 лютого 1932 року Красилів втратив статус районного центру, який на той час було перенесено до Антонін. Та вже за декілька років 26 лютого 1935 року статус Красилова як районного центру поновили.

3 лютого 1906 року у селі Привороття (нині Подільське Кам’янець-Подільського району) народився Сергій Кукуруза — знаний український художник-графік. Навчався у Приворотській церковнопарафіяльній і трудовій школах, з 1921 року — в Кам’янець-Подільській художньо-промисловій школі, на робітничому факультеті. Далі після служби в лавах Червоної армії, у 1930-му році Кукуруза був зарахований до Київського художнього інституту. Ще бувши студентом, він брав активну участь в художніх виставках, співпрацював із періодичними виданнями, де час від часу публікувалися його твори.
Після реорганізації навчального закладу переводиться до Московського художнього інституту. У 1940 році в Москві вийшло видання повісті Миколи Гоголя, ілюстроване малюнками Кукурузи. Цією роботою захистив диплом і здобув звання художника-графіка. Далі були радянські репресії, у 1941 році Сергій Кукурузу було засуджено до семи літ виправних робіт у Казахстані. Це були драматичні сторінки біографії митця. Понад 30 років прожив художник в місті Актюбінськ серед казахів. Лише від 1961 року відвідував Кам’янець-Подільський, з’явилися цикли Сергія Кукурузи «Село Подільське», «Кам’янець-Подільський», «Поділля», «Архітектурні пам’ятники Поділля», «З літопису району», «До 30-річчя Перемоги». У 1972 році переїхав у Кам’янець-Подільський, де й помер 26 вересня 1979 року.

На Євромайдані у Києві в ці дні активіст з Хмельниччини освідчився дівчині з Криму, яка допомагала на кухні Майдану. Це історія закоханих Євгена і Насті. Євген здивував усіх – став на коліно і освідчився Насті так, щоб чули усі. Хлопець домовився, щоб друзі влаштували йому музичний супровід, щоб він зміг освідчитись коханій. Сталось все дуже несподівано, але дівчина без вагань погодилась на пропозицію. Історію Євгена та Насті, ще довго переповідали на Майдані, кажутчи, що це перша приємна новина за тривалий час.

У 2017 року, в цей день не обійшлось без втрат. В зоні АТО, 3 лютого, загинув капітан Анатолій Заремський з Новоушицького району. У боях під Авдіївкою. Військовий потрапив під обстріл із «Граду». Анатолій служив у Чернівцях, в частині В0377 III батальйонно-тактичної групи 80-ї аеромобільної бригади Збройних сил України. У Анатолія Заремського залишилася дружина та двоє дітей. Указом Президента України № 28/2017 від 8 лютого 2017 року, “за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”, нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Юна МІТРАШКО

 

Джерело: ye.ua