4 лютого — день святого Тимофія: історія, традиції та прикмети свята

4 Лютого 2020 10:28

У православному світі 4 лютого згадують про апостола Тимофія Ефеського. За народним календарем дата називається Тимофій-полузимник або день Тимофія, інформує Ukr.Media.

Ким був святий Тимофій

Проживав Тимофій в Малій Азії в I столітті. Одного разу він послухав проповідь апостола Павла і перейнявся нею. Тимофій пішов за Павлом, ставши його улюбленим і вірним учнем. Він не тільки виконував важливі доручення апостола, але і сам проповідував Слово Боже.

Тимофій був ще досить молодий, коли його висвятили в сан диякона. Потім він служив пресвітером, а через деякий час був призначений першим Ефеським єпископом. Смерть свою прийняв від язичників, які на нього напали і вбили.

Святому Тимофію моляться, коли треба зміцнити віру і повернути на шлях істини людей, які заблукали.

Які на цей день обряди і традиції

Народ багато років спостерігав і примітив, що з дня Тимофія міцнішають морози, починаються сильні хуртовини та снігові заметілі. Але селяни раділи тому, що до 4 лютого половину відведеного терміну зима вже прожила. Звідси і пішла народна назва дати Тимофій-полузимник.

Сьогодні бджолярам потрібно перевірити свої вулики. Якщо в них тиша і спокій, гулу немає, значить, у бджіл все в порядку. Якщо ж чути, що вони там дзижчать, значить, комах щось турбує. Вулики потрібно оглянути, потрусити, можливо, вони занадто утеплені і відсутня необхідна вентиляція.

Взагалі слов’яни з цього дня вже потроху починали готуватися до нового сільськогосподарського сезону. Мужики приймалися оглядати робочий інструмент, може його полагодити потрібно або придбати новий.

4 лютого знахарі і цілителі лікують грижу. Вважається, хто сьогодні почне боротьбу з такою недугою, той від неї швидко позбудеться.

Постарайтеся сьогодні ні з ким не сперечатися і не псувати свої нерви.

Наші предки в день Тимофія поводилися обережно, оскільки вважали дату небезпечною в плані конфліктів і скандалів. У народі кажуть, що сьогодні нерви сильно загострюються.

У старовину на Русі якщо 4 лютого траплялася така ситуація, що не було як уникнути з’ясування відносин, то для вирішення конфлікту спеціально запрошували третю людину, якій довіряли обидві сторони. Так що побережіть сьогодні свої нерви, намагайтеся стримувати почуття і емоції.

Зараз модно займатися йогою для заспокоєння нервів. В принципі це хороша практика, але бувають в житті ситуації, коли роздратування або стрес потрібно зняти терміново і немає часу і місця, щоб ставати в певну позу.

У такому разі вас виручать нехитрі поради, перевірені народом протягом століть:

1. Негайно підіть із приміщення, де сталася ситуація, яка дратує і відверніться на щось нейтральне.

2. Відмінно знімає стрес контакт з водою. Звук дзюрчання чистої води заспокоює нервову систему. Тому терміново підійдіть до водного джерела (море, річка, струмок, фонтан, басейн). Просто прийміть ванну або душ, або відкрийте кран і помийте посуд.

3. Нервове потрясіння потрібно перебивати чимось захоплюючим, нехай навіть дурним, але фантастичним і цікавим (візьміть почитати детектив, пограйте в настільну або комп’ютерну гру).

4. Подивіться або згадайте щось смішне. Сміятися — це дуже хороший варіант зняття нервової напруги або панічного страху. Запам’ятайте, сміх сильніший страху, він його вбиває.

5. Попийте води, не поспішаючи, дрібними ковтками. Цей геніальний метод реабілітації нервової системи розробили ще найдавніші лікарі.

6. Про себе або вголос (як вам зручніше) порахуйте до десяти і назад. Не поспішайте, робіть це якомога повільніше, намагайтеся рахунок поєднувати з видихами і вдихами.

7. Поплачте, сльози добре знімають стрес. Якщо не можете розплакатися, згадайте що-небудь жалісливе.

8. Найкращий спосіб заспокоїти нерви — це фізична активність. Вирушайте на пробіжку або прогулянку на свіжому повітрі, потанцюйте, поплавайте, скопайте грядку на городі або почніть в будинку генеральне прибирання.

Погодні прикмети на 4 лютого

  • Влітку чекайте щедрий врожай, якщо в день Тимофія снігопад.
  • Наші предки 4 лютого розглядали візерунки на вікнах, намальовані морозом, і визначали за ним майбутню погоду. Якщо візерунок вертикальний, значить, ще настануть морозні дні. Якщо малюнок під кутом або горизонтальний, очікуйте найближчим часом відлигу.
Джерело: https://ukr.media