Як правильно пити каву

Якщо ви любите ароматний і тонізуючий напій, не відмовляйте собі в задоволенні випити 2-3 чашки в день. Але пам’ятайте про прості правила його вживання, які допоможуть отримати максимальну користь від кави без шкоди для організму.

Використовуйте якісний продукт

Більше вітамінів і антиоксидантів міститься у свіжомеленій каві. Розчинний продукт часто підробляють, додають синтетичні ароматизатори, перетворюючи в небезпечний замінник. Віддавайте перевагу зернам, готуйте свіжий напій самостійно, отримуючи насолоду від процесу.

Не пийте каву натщесерце

Почніть день з легкого перекусу, після чого вже переходите до тонізуючого продукту. Це запобіжить виробленню соляної кислоти, підтримає оптимальний рівень кислотності. До того ж, кофеїн збуджує апетит, тому ви почнете переїдати і повніти.

Чашка кави = склянка води

Оскільки кава зневоднює, слід заповнювати рідину. Дієтологи радять випивати склянку чистої води через 15-20 хвилин після прийому підбадьорливого напою.

Не закінчуйте обід чашкою міцної кави

При вживанні після щільного сніданку або обіду кофеїн змішується з великою кількістю жирів і вуглеводів, заважає нормальному виробленню ферментів для перетравлення їжі. Ідеальний час — через 40-50 хвилин після їжі, коли шлунок в міру заповнений, і соляна кислота, яка виділилася не шкодить слизовим оболонкам.

Пийте каву в першій половині дня

Тонізуюча дія кофеїну може зберігатися протягом декількох годин. Лікарі рекомендують пити енергетичний напій в першій половині дня, щоб не мучитися від безсоння і перезбудження перед сном.

Обережніше з гарячим

Любителів гарячого напою лікарі попереджають, що окріп призводить до термічних опіків горла і стравоходу. Останні клінічні дослідження довели, що такі регулярні пошкодження від гарячої їжі і напоїв можуть призвести до розвитку онкологічної пухлини.

В розумній кількості кава допомагає зберегти працездатність, тонізує після важкого дня або безсонної ночі. Але неправильне вживання і надмірне захоплення напоєм — шлях до набору зайвої ваги, пошкодження шлунка та інших серйозних ускладнень.