Потяг «Хмельницький-Лисичанськ» назвуть на честь загиблого на Сході Героя

11 Березня 2020 11:04
З 11 березня, із Хмельницького до Лисичанська почне курсувати іменний потяг – «Героя Максима Яровця». Назвали його на честь молодого лейтенанта родом із Хмельницького, який загинув 5 жовтня 2016 року під час виконання бойового завдання поблизу Мар’їнки. Ініціював такий крок друг учасника АТО Владислав Бондар, аби увіковічити пам’ять свого товариша.

«Ми познайомились з Максимом у 2012 році у поїзді «Хмельницький-Одеса», де я був провідником, а він моїм пасажиром. Максим тоді навчався в Одесі і часто їздив. Почалась наша дружба з фрази «дайте, будь ласка, чаю». Слово за словом, розговорились, мали спільні інтереси. Відтоді почали спілкуватись, гуляли разом в Одесі та Хмельницькому, часто виручали одне одного. Так вийшло, що коли він пішов служити і поїхав у зону АТО, я дізнався про це вже постфактум», – каже Владислав Бондар.

Додає, що у той період з особистих причин деякий час був закордоном і не мав змоги часто зв’язуватись з Максимом. Владислав розповідає, за тиждень до того, як товариша не стало, він з ним спілкувався.

«Коли говорили з ним телефоном, то він розповідав, що там не так страшно, що не так сильно стріляють, і він не на перших позиціях. Ми з ним востаннє спілкувались в кінці вересня, десь за тиждень до його загибелі. Потім він не брав від мене слухавки. Я подумав може він образився, чи повернувся у військову частину і не має змоги розмовляти. Про те, що його не стало, дізнався випадково», – зізнається хлопець.

Владислав згадує, що у грудні 2016 року помер його тато. Батька поховали на кладовищі в мікрорайоні Раково. Коли Владислав йшов кладовищем, тоді й побачив на могилі фото зі знайомим обличчям. То був Максим Яровець.

«Після того я зрозумів, що мені треба зробити щось таке, аби його пам’ять увіковічити. Зв’язався з батьками Максима, взяв у них дозвіл, на те щоб потягу присвоїти ім’я їхнього сина. Почав займатись цим питанням, запропонував своєму керівництву на Укрзалізниці. Дуже довго все вирішувалось і вчора, 9 березня, таки прийшла вказівка, що від 11 березня набуває чинності наказ про присвоєння поїзду №138/137 «Хмельницький-Лисичанськ» імені Героя Максима Яровця», – зазначає Владислав.

О 17.23 поїзд вперше вирушить за маршрутом зі спеціальними табличками, де буде вказано його назву. Наразі ведуть переговори, аби на вагонах поїзда, внизу нанести «Максим Яровець», а зверху «Хмельницький–Лисичанськ». Владислав розповідає, таким чином склад потяга буде видно здалеку.

Наталя ГАРМАТЮК

Джерело: ye.ua