Чому не можна пити остиглий чай
Чай люблять люди всього світу і цей напій вважається досить корисним. Але насправді, якщо він охолоне до певної температури, його цілющі властивості зникнуть і напій стане згубним для здоров’я. Знаючи всі секрети цього гарячого настою, можна отримувати від чаювання не тільки максимум задоволення, а й величезний заряд бадьорості плюс відмінне самопочуття.
Яким має бути чай, який приносить організму користь
Згідно з історичними даними, цей відомий напій, без якого багато хто вже не мислить свого існування, вперше був доставлений до нас з Китаю приблизно в 17 столітті. Чай швидко заволодів серцями і шлунками людей, причому у місцевого населення почали з’являтися традиції процесу вживання гарячого напою, запозичені у китайців — чайне листя заливалося окропом у спеціально призначеній для цього ємності, яка щільно закривалася, а вміст настоювався протягом декількох хвилин. Після цього процесу чай розливався по чашках і подавався. Народ не пив «зайвий» чай, який залишався, пізніше, після чаювання, — перевага віддавалася свіжозвареному напою, а залишки просто виливалися.
На сьогодні фахівці, які детально досліджували вплив чаю на людський організм, впевнені, що чайне листя необхідно заливати кип’яченою водою (не окропом!), яка має температуру 80°C, витримувати кілька хвилин і пити напій відразу, оскільки приблизно через 15-20 хвилин (залежно від температури навколишнього повітря, що впливає на швидкість охолодження вмісту чашки) чай перестане бути корисним. На їх думку, це відбувається тому, що в процесі охолодження напою відбувається окислення його корисних речовин і всіх складових, доданих для аромату. А точніше, якщо температура напою стає нижче 55°C — чай вже нікуди не годиться.
З-за чого остиглий чай стає шкідливий для здоров’я людини
У захололому нижче 55°C чаї всі наявні амінокислоти і вітаміни розпадаються, а танін та інші феноли, що в ньому містяться, стають токсичними. Фахівці вважають також, що в напої утворюються отруйні ліпідні з’єднання, які вкрай негативно впливають на обмін речовин.
Чим нижча температура чаю — тим активніше в ньому відбуваються негативні процеси. Остиглий напій покривається плівкою, схожою на масляну, яка може змінювати свій колір. На «видозміни плівки» впливає як якість чайного листа і виробника, так і відрізок часу, протягом якого рідина «настоюється». Звичайно ж, такий чай вже у жодному разі пити не можна.
Американські вчені, також вивчили вплив холодного чаю на людський організм і зазначили кілька значущих факторів:
- досягнувши температури 36,6°C і потрапивши таким в шлунок людини, напій може спровокувати недостачу заліза в організмі, оскільки «чайні елементи» блокують молекули заліза і виводять їх з тканин;
- плівка, яка розташована на поверхні ємності з остиглим чаєм, потрапляючи в шлунок, обволікає його слизову поверхню, тим самим створюючи доброчинне середовище для появи і розмноження різних хвороботворних мікробів.
Надалі, коли шкідливі бактерії вже досить розмножаться й почнуть поширюватися, вони можуть потрапити і в легені, просуваючись до них по судинах і капілярах. А вже в легенях сформують скупчення мокротиння. Так що до чаювання потрібно підходити з усією відповідальністю, не завдаючи шкоди своєму організму.