2 квітня — день Мучениці Фотинії: історія, традиції та прикмети свята

2 Квітня 2020 08:45

Щоб не хворіти, треба вмитися сьогодні особливою водою!

Православні християни 2 квітня згадують Фотинію Самарянку. Дата за народним календарем називається день Фотинії.

Ким була свята Фотинія?

Проживала Фотинія (Світлана) в історичній області Ізраїлю — Самарії, в місті Сихарі. Її також називають самарянкою. В Євангелії від Іоанна є опис зустрічі Фотинії з Ісусом, коли він просив напитися криничної води.

Саме Фотинія сповістила місцевих жителів Самарії про месію Ісуса Христа, а потім вона відправилася в різні країни з проповідями християнської віри.

Коли до влади прийшов жорстокий римський імператор Нерон, Фотинію схопили разом з сестрами, синами Іосією і Віктором, і іншими християнами. Всі вони стійко витримали муки, і віри своєї не зрадили.

Тож імператор наказав піддати Фотинію мученицькій смерті — на ній обдерли шкіру і тіло кинули в колодязь. Це трапилося в 66 році.

Які на цей день існують традиції й обряди?

Існує давня слов’янська традиція — вшановувати і славити льон 2 квітня. Рано вранці господині несли на вулицю речі, пошиті з льону, і вішали їх на паркани, хвіртки, березові гілки. Вірили, що після такого обряду лляний одяг принесе своїм господарям сили і міцне здоров’я.

Незаміжнім дівчатам до цього дня потрібно було закінчити вишивку довгих лляних весільних рушників, їх робили від 2 до 6 метрів. У день Фотинії дівчата збиралися разом і водили з рушниками хороводи, залучаючи так у своє життя гарних наречених.

Також 2 квітня самотні жінки і дівчата закликали свою другу половинку за допомогою лляних рушників з вишитими на них ініціалами коханого чоловіка або двома рибками. Треба було на цілий день повісити такий рушник на вхідних дверях.

Сьогодні кринична вода захистить вас від недуг

У день пам’яті мучениці Фотинії, яка напоїла самого Ісуса Христа, а потім була утоплена у криниці, особливо шанується у християн кринична вода. Люди здавна вірять, що 2 квітня вона володіє цілющою могутньою силою і може вилікувати різні недуги.

У народі кажуть, що сьогодні в колодязях хлюпається і радіє душа Фотинії Самарянки, від того вода в них така чиста і чудодійна.

Наші предки 2 квітня рано вранці вирушали набирати воду з колодязів. Вмивалися нею всі члени сім’ї, потім окропляли стіни в будинках та господарських будівлях, домашню худобу, дерева і кущі, земельну ділянку.

Вірили, що після такого обряду всі домашні і свійські тварини будуть здорові і живі протягом року, а на ділянці і в саду щедро родитимуть влітку овочі з фруктами.

Народ навіть прислів’я на цей рахунок придумав: «Водою криничною сад і город окропи, неврожай і гнилість вижени геть», «Криничною водою на Фотинію вмийся, і більше нічого у своєму житті не бійся».

Особливо кринична вода лікує сьогодні весняну лихоманку, в народі цю хворобу називають вісницею. Треба просто набрати в колодязі води й вмити нею хворого.

Молоді матусі окроплюють такою водою дитячий льняний одяг, а потім надягають його на ніч на дитину. Малюки будуть міцно спати здоровим сном, і нічниця їх не потурбує.

Одяг потрібно зберігати і не прати протягом року до наступного дня Фотинії. Його також надягають на дитину, коли та хворіє.

Обряд для залучення удачі

Сьогодні можна з допомогою колодязної води залучити у своє життя везіння. Наберіть з колодязя воду у відро чи велику миску і поставте в центрі столу. Заздалегідь придбайте в церкві три свічки (це потрібно зробити в один з літніх днів — субота, неділя, середа).

Розташуйте свічки навколо відра або миски трикутником. Тепер запаліть їх і скажіть змову:

«Прошу тебе, водиця, печаль і смуток змий з мене геть. А везіння хай завжди буде поруч зі мною. Нехай іде від мене назавжди й навіть не наближається будь-яка біда».

Тепер йдіть у ванну, облийте себе з голови до ніг заговореною водою і промокніть обличчя і тіло лляним рушником.

Погодні прикмети на 2 квітня

  • Якщо у ніч на Фотинію голосно гавкає на Місяць пес, значить, вдень очікується сильний вітер.
  • Якщо 2 квітня з ранку і до вечора ллє дощ, значить, влітку чекайте багатого врожаю на гриби і ягоди
Джерело: ukr.media