1 травня — день Кузьми-городника: історія, традиції та прикмети свята

1 Травня 2020 09:45

Всі рослини і овочі, посаджені в цей день, будуть захищені від заморозків, посухи і негоди.

Православні християни 1 травня згадують Халкідонського єпископа святителя Косму. Дата за народним календарем називається Кузьмін (або Живин) день, Кузьма-городник.

Ким був святий Косма?

Родом Косма походив з Константинополя, в юності він прийняв рішення піти в ченці. Ревно захищав православну віру від єретиків, за що його висвятили в сан єпископа.

Які на цей день існують традиції і обряди?

Наші предки 1 травня з ранку до вечора проводили на городах, бо дату і назвали в народі Кузьма-огородник. Посадіть сьогодні моркву з буряком, петрушку, редиску, цибулю і кріп.

Якщо сьогодні буде дощ, треба обов’язково вийти на вулицю і постояти під ним. Змочене волосся дощовою водою після цього буде краще рости.

Проведіть сьогодні важливі ритуали народної магії!

У стародавніх слов’ян 1 травня було весняне свято під назвою Живин день. Встановили його в знак шанування богині, яку звали Жива. Вона символізувала весну, народження, життя і родючість.

У цей день люди славили животворящу природну силу, яка змушує вирувати весняні води і дає життя першим зеленим пагонам.

Чудодійні трави

Вірили, що в перший день травня кожна рослина наділена чудодійною силою. Тому наші предки з раннього ранку вирушали до лісу і поля збирати трави.

Якщо ви сьогодні будете слідувати цій традиції і підете на збір рослин, то врахуйте одну важливу умову. З моменту, як принесете трави додому, і до завтрашнього ранку нічого з житла не виносьте.

Навіть якщо краща сусідка або близька родичка попросить щось позичити — не давайте. Інакше рослини втратять свої цілющі сили.

Омела

Зламайте кілька гілок цієї напівпаразитної рослини. У народі кажуть, що вона допоможе захиститися від псування, пристріту і будь-якої нечистої сили. Треба лише скласти гілочки пучком, як віник, і всі куточки з підлогами в будинку обмести. Після виконання ритуалу гілки спалюють. Нечисть омелу на дух не переносить.

Бур’яни

Якщо у вашому житті є вороги, які часом доводять до відчаю і не дають спокійно існувати, обов’язково 1 травня нарвіть з корінням будь-якого бур’яну на ділянці. Потім закопайте його догори ногами (тобто у землі має бути зелень, а корінці нагорі).

Вимовте при цьому замовні слова:

«Як я вгору корінням бур’яни посадила, так всіх своїх недоброзичливців втихомирила. Вони в спокої мене назавжди залишать, і відтепер в мій будинок дороги не дізнаються. Амінь».

З плином часу бур’янисті рослини, висаджені догори ногами, почнуть всихати, а погані люди перестануть будувати вам підступи, життя поступово налагодиться.

Фіалка

Ця красива квітка допоможе вам залучити любов у своє життя. Треба зібрати маленький фіалковий букет і вдома помістити в банку або вазу з водою. При цьому читають замовляння:

«Фіалка, ти кохання володарка і цариця ночі! У раба Божого (ім’я коханого чоловіка) почуття до мене розбуди і відкрий. Дай любов нам вічну і всюдисущу. І нехай на нашому шляху ні одна перешкода, нехай то людина, залізо або камінь, не встає. Буде так, як сказано».

Полин

Цю рослину обов’язково потрібно сьогодні зібрати, висушити і заповнити нею тканинний невеликий мішечок. У будинку треба розташувати його на видному місці.

Коли родину чекають неприємності з проблемами, беріть в ліву руку мішечок, а правою діставайте щіпку висушеного полину, пальцями легенько розтирайте і сипте по кутах і на підлогу. Повторюйте при цьому:

«Цей полин довіку не буде солодким, так і наше життя ніколи не стане гидким. Біди з хати підуть геть, не оглядаючись. Все у нас буде щасливо і гладко. Повертайся, біда, туди, звідки з’явилася. Амінь».

Обійдіть так весь будинок, якийсь час дайте траві полежати на підлозі, потім віником зберіть і на вулиці спаліть в багатті. Разом з полином, який згоряє у вогні, з вашого життя геть підуть всі негаразди.

Обряд від бід на дванадцять років

Наші предки вважали 1 травня унікальною датою. Сьогодні можна провести народний магічний ритуал, який захистить вас на дванадцять років від чорної життєвої смуги, хвороб і неприємних подій.

Особливо такий обряд рекомендується тим, хто схильний до частого наведення прокльонів, пристріту і псування. Все надіслане вам зло він направить назад на недоброзичливця і дозволить на дванадцять років забути про життєві негаразди.

Для його проведення вам знадобиться два кола діаметром 7 см, їх можна вирізати з картону. По можливості використовуйте картон червоного кольору, якщо такого немає, то просто пофарбуйте кола чимось червоним (фарби, олівці, маркер).

Щоб створити магічний щит, візьміть ще три шматка товстої вовняної червоної нитки. Її довжина повинна дорівнювати довжині окружності заготовлених кіл і невеликий запас треба залишити для зав’язування петлі.

Також потрібні фломастер або ручка, чотири невеликі голки і звичайний клей для кріплення ниток до картонних кіл.

Виконувати обряд треба рано вранці до сходу сонця. У кімнаті має бути напівтемрява, допускається запалити одну свічку. Вам треба залишитися наодинці і прочитати замовний текст:

«Йде по темному небу білий Місяць, котиться по синьому небу червоне Сонце. Загляне червоне Сонце в моє віконце, освітить червоний кут, рушник родовий, хрест святий, хліб подовий. Встану я, раба божа (ім’я), запалю свічки біля вівтаря, покладу поклони Богу в ноги. Господи, допоможи, захисти, постав щит молитовний. Таємний, заговорений під високою зіркою, червоним Сонцем, Місяцем білим. Постав щит від прокляття на словах, від псування чаклуна, від закляття на крові. Складу Господові в ноги поклони, закрию рабу Божу (ім’я) на сорок замків, від ворогів, ненависників, заздрісників. Закрию я рабу Божу (ім’я) від пристріту, від порчі. Захисти рабу Божу (ім’я) на дванадцять років від усіляких хвороб, від побоїв, від смерті марної. Повернуся я навколо Місяця, повернуся навколо високої зірки і протягну дванадцять щитів, дванадцять мостів здоров’я. Йти по тих мостах рабі Божій від Сонця до Місяця, від здоров’я до довгих років, не знати ніяких хвороб і бід. Запечатаю молитвою, словом таємним заговорю, 12 створів здоров’я виправлю. Стояти щиту від зорі до зорі, від віхи до версти. Стояти щиту міцно-міцно. Амінь».

Тепер приступайте до виготовлення магічного щита, який протягом дванадцяти років буде берегти вас від бід і негараздів.

1. Візьміть одну заготівку з картону і змастіть її край клеєм.

2. З ниток заплетіть тугу косу і покладіть її на змащений край кола.

3. Промажте тепер клеєм центр заготівлі та укладіть зверху чотири голки. Їх вушка мають бути в центрі, а вістря направлені до краю кола.

4. Далі тонким клейовим шаром змастіть косичку. Накладіть другу круглу заготовку і щільно притисніть. Можна покласти зверху прес і залишити до повного висихання клею.

5. Тепер намалюйте великий хрест в центрі кола з одного боку, а по лінії окружності через рівні проміжки нанесіть дванадцять маленьких хрестиків.

6. На другій стороні магічного щита напишіть дату свого народження та ім’я.

Носіть виготовлений щит завжди з собою. Щоб уберегти його від зношування, можна зробити з пластику або цупкого паперу своєрідний чохол.

Рекомендується перед сном класти його під подушку або в головах ліжка.

Не забувайте вдома магічний захист, якщо вирушаєте в подорож, далеку дорогу або відрядження. Щит вбереже від неприємностей у дорозі, від туги позбавить і посприяє якнайшвидшому, благополучному поверненню додому.

Важлива умова! Ніколи і нікому не давайте свій магічний щит, навіть якщо це близькі друзі або родичі. Це особистий оберіг і захищає він тільки вас. Якщо потрапить в інші руки, це загрожує вам неприємностями або навіть покаранням.

Погодні прикмети на 1 травня

  • Сьогодні по цвітінню дерев можна визначити погоду на весь майбутній травень. Якщо до 1 травня зацвіла черемха, значить, місяць очікується прохолодний. Цвіте горобина — говорить про стале стійке тепло.
  • Весь травень очікується теплий, якщо 1 травня кує зозуля.
Джерело: ukr.media