Помилки, які ми допускаємо в молодості, а потім жаліємо про них в старості

6 Травня 2020 14:10

В житті важливо приймати виважені рішення, щоб потім не шкодувати про наслідки.

Помилки часом не проходять безслідно. Деякі з них призводять до цілком відчутних наслідків зараз, а про інші ми шкодуємо в старості. Психологи розкажуть вам про сім помилок, які часто дають про себе знати через роки.

Порятунок безнадійних і безглуздих відносин

Дуже багато людей намагаються врятувати стосунки з токсичною другою половинкою. Жінки намагаються виправити тиранів, чоловіки — легковажних дам. Психологи відзначають, що якщо у вас є проблема, яка не вирішується, то не варто витрачати на це час, адже ви не зможете змінити людину, вплинути на неї.

Намагайтеся відпускати тих, хто вже пішов, і тих, хто робить вам боляче. Смуток і печаль — це нормально, але ці почуття не повинні псувати вам життя. Рухайтеся далі, адже навколо стільки цікавих людей.

Робота в ненависному місці

Якщо вам не подобається працювати там, де ви робите це зараз, то прийшла пора піти. Багато старих людей кажуть, що дуже шкодують про витрачений час і нерви. Звичайно, часом важко піти з місця, яке годує і поїть вас і вашу родину, але через роки ви можете пошкодувати про те, що не почали займатися чимось іншим.

Те ж саме стосується і тих ситуацій, коли людина забагато працює, проводячи на робочому місці величезну кількість часу замість того, щоб бути частіше поруч з близькими, другою половинкою, дітьми та друзями.

Життя за чужими правилами

Якщо батьки, наприклад, хочуть, щоб ви стали фінансовим аналітиком, вам не обов’язково рухатися в цьому напрямку. Вам необхідно проживати своє життя, а не робити те, про що вас просять інші.

Ваші друзі всі одружилися або вийшли заміж, народили дітей, а потім кажуть, що ви повинні йти тим же шляхом. Не варто так робити, якщо вам не хочеться цього. Це не означає, що завжди потрібно йти наперекір порадам близьких. Деколи важливіше аналізувати свої кроки і дії, діючи по совісті і згідно з вашим очікуванням.

Відсутність ризиків

Ніхто не говорить, що потрібно сідати в автомобіль і їхати 200 кілометрів на годину по зустрічній смузі. Йдеться про щось більш важливе і менш очевидне. Наприклад, про те, щоб спробувати відносини з людиною, яка припала вам до душі, але не підходить з якихось параметрів.

Іноді потрібно ризикнути, підійшовши до красивої жінки, щоб познайомитися. Чи можна ризикнути, поставивши хоча б один раз гроші на червоне у казино, відправившись в подорож без грошей автостопом. В старості можна пошкодувати про те, що ви не робили нічого яскравого і незабутнього.

Відсутність турботи про своє здоров’я

Це дуже велика помилка, про яку шкодує кожен, хто недооцінює важливість уваги до стану тіла і душі. Коли нам 20 років, ми такі бадьорі, що думаємо, ніби всі наші шкідливі звички ніяк не позначаться на здоров’ї в майбутньому, але це не так.

Недарма кажуть, що здоров’я потрібно берегти змолоду. Якщо цього не робити, всі «болячки» вилізуть вже в 30-35 років. Пам’ятайте про те, що ваші ресурси не нескінченні. Правильне харчування, фізична активність — це два головних стовпа приємної старості.

Небажання і відмова вчитися новому

Це непомітна помилка, до усвідомлення якої приходять далеко не всі. Насправді ж вчитися дуже важливо. Мова не про вступ до університету в 40 років, а, скажімо, про те, щоб навчитися говорити іноземною мовою.

Нові навички відкривають перед нами нові двері. Так, часом важко себе змусити займатися чимось крім роботи і відпочинку, але це дуже важливий елемент щастя.

Небажання слухати старших

Виявляється, старші вчать нас не тому, що їм хочеться здаватися розумнішими чи хочеться вас дістати своїми промовами і умовиводами, настирливими історіями. Насправді вони це роблять для того, щоб просто допомогти. Вони діляться досвідом, який допоможе вам подолати труднощі.

Наприклад, дідусь чи батько говорять вам, що потрібно вміти за себе постояти. Хтось цю пораду обходить стороною, а потім у суперечках або зустрічі з агресивними людьми не може захистити себе і свою кохану. Мами кажуть, що треба зустрічатися з приємними і розумними хлопцями, а не з хуліганами. Вони знають, що якщо жити з залежним або агресивним чоловіком, можна потрапити в пастку і пошкодувати про це.

Психологи радять уважніше ставитися до порад близьких і не забувати про те, що в житті важливо приймати тільки виважені рішення, щоб потім не пошкодувати.

Джерело: ukr.media