25 травня — Єпіфанів день: історія, традиції та прикмети свята

25 Травня 2020 14:57

Надіньте сьогодні червоне, це захистить вас!

У православному світі 25 травня згадують святого Єпіфанія Кіпрського. За народним календарем дату називають Єпіфан — червоний кафтан, Горобинівка або Єпіфанів день.

Ким був святий Єпіфаній?

Був Єпіфаній фінікійського походження і жив у III-IV століттях. Спочатку він здобував освіту в будинку багатого єврея, тому на той момент сповідував іудаїзм.

Але пізніше прийшов до християнської віри, роздав нужденним людям всю спадщину, яка йому дісталася, і відправився в Єгипет, де самотньо поселився в пустелі. Там його одного разу мало не вбили бедуїни.

Єпіфаній вів суворий спосіб життя. Він відомий своїми аскетичними подвигами і тим, що один раз воскресив померлого сина язичника. Після Єгипту він переселився на острів Кіпр, де понад тридцять років служив у церкві в сані єпископа.

Які на цей день існують традиції і обряди?

За Єпіфановим днем слов’яни визначали, яким буде літній сезон. Вірили, якщо зранку «Єпіфан надів червоний жупан», тобто була ясна зоря, значить потрібно чекати на посушливе літо, дощів буде мало, а багато пожеж.

Жінки на Русі в цей день обов’язково проводили в оселях генеральне прибирання. Після цього брали у руки ікону Богородиці «Неопалима Купина» і обходили кожну кімнату і кут в будинку. При цьому треба окропляти житло освяченою водою. Вірили, що за допомогою такого обряду можна надійно захистити будинок від пожеж.

В знак шанування горобини одягніть на себе сьогодні червоні наряди!

Зазвичай до 25 травня вже починає цвісти горобина, тому дату і прозвали в народі Горобинівка. Слов’яни це дерево особливо шанували, вірили, що воно святе, бо є прабатьком древа любові і добра.

У наших пращурів була дуже красива легенда про щасливе подружжя, які ніколи в житті не розлучалися один з одним, все і завжди робили спільно.

Злі люди всіма силами, правдами і неправдами намагалися з-за заздрості розлучити їх. Але закоханих роз’єднати не змогли ні золотом, ні владою, ні зброєю.

Тож злісні заздрісники зважилися на страшне діло і вбили чоловіка. Він помер біля ніг своєї коханої дружини. Але смерть цієї пари стала такою ж прекрасною, яким було їх життя.

На могилі чоловіка жінка стала горобиною. Червоні ягоди цього дерева символізують кров, пролиту в ім’я любові.

За традицією сьогодні потрібно кілька горобинових гілочок зірвати з дерева і вдома в вазочку поставити. Чим довше вони простоять, не в’янучи, тим світлішим і міцнішим буде подружнє кохання.

Горобину здавна зараховували до магічних рослин:

• Вірили, що вона може від нещасть і бід захистити.

• Також завдяки потужній астральній енергії горобина здатна виліковувати різні недуги. Кволих людей необхідно вивести на вулицю і на кілька годин покласти або посадити під горобиновим деревом.

• Для захисту сім’ї від чорних магів і злих духів треба висадити горобину біля будинку (біля ганку або воріт, в палісаднику).

• Гілочка горобини з ягодами вважається найкращим оберегом від негативного впливу, її потрібно закріпити над входом у житло.

На Русі дівчата в Єпіфанів день одягалися в червоні сарафани і йшли до горобини з проханням захистити їх від пожеж і блискавок. Ця хороша традиція дійшла і до сучасних днів.

Коли 25 травня зберетеся вийти на вулицю, то надягніть на себе щось червоне і відшукайте горобину. Попросіть її вберегти ваше житло від страшної вогняної стихії.

Як зняти негатив з допомогою горобинових гілочок

Коли в людини не надто важкий випадок, його можна знімати самостійно в домашніх умовах. Для цього знадобиться кілька гілочок горобини, але вони обов’язково мають бути з гронами і листочками. Чим більшим буде оберемок горобинових гілок, тим краще.

На кількох гілках обірвіть ягоди і зробіть з них горобиновий відвар (досить 0,5 літрової банки). Людину, на яку наведено негатив, укладіть на ліжко, і з усіх боків щільно обкладіть горобиновими гілками.

Тепер напоїть гарячим відваром і дайте її полежати три години. По закінченні цього часу наслідки чаклунства підуть. Горобинові гілки відразу ж викиньте подалі від будинку.

Прикмети погоди на 25 травня

  • Сьогодні спостерігають за домашніми гусьми. Якщо вони самі себе общипувати починають, значить, чекайте негоду.
  • Подивіться 25 травня на ставки. Якщо на них листочки білого латаття з’явилися, значить, заморозків вже точно не передбачається.
Джерело: ukr.media