Микола Томенко: місцеве самоврядування – громадам, а не олігархам!

25 Травня 2020 14:46

Лідер партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко на Херсонщині представив журналістам позицію команди щодо майбутніх місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

“По-перше, риторика влади про можливість проведення одночасно із місцевими виборами виборів на окупованих територій неправильна і шкідлива. По-друге, виборчі правила в частині фантастичної й неадекватної грошової застави для політичних партій є спробою нинішніх парламентських сил дозволити брати участь у виборах лише провладним та олігархічним партіям.”

Політик також навів приклад того, скільки грошей у формі застави доведеться сплатити партіям та кандидатам для участі у виборах на Херсонщині. Так в обласну раду застава за новим виборчим кодексом становитиме 1 мільйон 581 тисяча, для участі у виборах Херсонської міськради та міського голови загалом – більше 1 мільйона гривень.

Томенко нагадав, що під тиском громадськості, в тому числі й команди “Рідної країни”, яка зареєструвала відповідну петицію на сайті Президента, Верховна Рада у першому читанні проголосувала за зменшення застави у 9 разів. Підтримали це рішення партії “Слуга народу” і “Голос”, проти ж цього активно виступили партії Медведчука, Порошенка і Тимошенко.

“Нині триває дискусія у парламенті й до другого читання, як каже Зеленський, деякі «опозиційні та хитрозроблені» партії намагаються переконати владу не зменшувати заставу, щоб поділити місцеву владу між собою! В разі, якщо до другого читання застава буде зменшена не в 9 разів, а лише в 2 рази, як нині прагнуть ОПЗЖ, ЄС і Батьківщина, то місцеве самоврядування буде сформоване олігархами, мільйонерами та місцевими поміщиками, – розповів Микола Томенко й нагадав про нерівні умови участі у виборах, які створили за рахунок бюджетного фінансування партій, які знаходяться в парламенті: – Попри заклики відмовитися від бюджетного фінансування в інтересах охорони здоров’я, всі парламентські партії, окрім “Слуги народу”, матимуть ще й десятки мільйонів гривень від платників податків! Отож, вимагаємо забезпечити рівні умови для участі у місцевих виборах і скоротити застави хоча б у 9 разів!”

Джерело: kyiv.ridna.ua