Цей день в історії Хмельниччини: 29 травня

29 Травня 2020 12:34

Під Проскуровом 29 травня 1945 року розбився військовий літак. Під час авіакатастрофи загинули члени екіпажу 36-го бомбардувального полку в складі лейтенанта Кузика, молодшого лейтенанта Баніна і сержанта Ушакова. Усіх поховали на території Меморіального комплексу на честь воїнів-визволителів міста, у народі — Вічний вогонь, що у Піонерському сквері. А ось сам сквер виник до початку Другої світової війни. Про це у книзі «Прогулянка Проскуровом. Історичні нариси» пише краєзнавець Сергій Єсюнін.

За його словами, історія цього скверу сягає 1925 року. Саме тоді у Проскурові пройшов перший місячник з озеленення міста. На розі нинішніх вулиць Проскурівської та Івана Франка, які тоді називалися 25-го Жовтня і Новобульварна, піонери заклали новий сквер.

Після звільнення Проскурова від нацистської окупації 25 березня 1944 року там з’явилися перші могили загиблих радянських воїнів. Серед них переважали льотчики. Пізніше туди перенесли тіла інших воїнів. У 1948 році над братською могилою спорудили пам’ятник, а у 1974-го після реконструкції скверу — встановили новий пам’ятник.

29 травня 1969 року засновано Кам’янець-Подільську районну дитячу музичну школу.Заняття у ній розпочались 1 вересня того ж року. Першим директором школи став Віктор Пасєка.

Цього дня у 2011 році у Хмельницькому студенти влаштували флешмоб, який ледь не закінчився затриманням активістів. «Освіта — не привілей» — саме такий напис з конспектів та підручників студенти виклали у холі Хмельницького національного університету. Флешмоб тривав менше, ніж десять хвилин. Охорона університету назвала дії студентів незаконними та вимагала пояснень від активістів, погрожуючи викликати міліцію.

29 травня 2012 року один з центральних каналів повідомив, що є докази існування на Хмельниччині чупакабри. У новині йшлося, що у селі Рахнівка Дунаєвецького району місцевий житель знайшов скелет «лисочупакабри». Місцеві ветеринари, яких запросили на місце знахідки, у загадковій істоті спершу упізнали. Однак пізніше версії змінювали одна одну. У пошуках істини звернулись до Подільського аграрно-технічного університету. Науковці, висунули власну версію — одразу заявили, що це лисиця. Сказали, що її застрелили та у неї відрізали хвіст. На їх переконання, люди назвали її «чупакаброю», бо подумали, що у неї великі зуби.

У 2018 році 29 травня у селі Райківці Хмельницького району зацвіло одне з найстаріших тюльпанових дерев України. За переказами місцевих жителів, його посадив відомий масон та ілюмінат Тадеуш Грабянка, який починав свої перші алхімічні досліди саме в невеличкому подільському селі на Хмельниччині.

Андрій ЯЩИШЕН, Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua